Zapiekanka Elki

Elżbieta Kubicka
Zapiekanka z ziemniaków, szynki i cebuli
Zapiekanka z ziemniaków, szynki i cebuli Elżbieta Kubicka
Udostępnij:
Obiad szybki, smaczny, oryginalny i bardzo tani. Z reguły przygotowuję go po postnym piątku.

Składniki

  • ok.1-1.5kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 20 dkg szynki,
  • 1-2 kiszone ogórki
  • 20 dkg boczku parzonego, (może byc kiełbasa),
  • sól,pieprz

Wykonanie
Ziemniaki ugotuj w mundurkach,obierz,pokrój w grubrze plastry.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą,ścianki wyłóż liściami białej kapusty.
Następnie warstwami układaj ziemniaki - posól, popieprz, dalej plastry cebuli, potem plastry szynki.
I znów ziemniaki,przyprawy, cebula, boczek lub kiełbasa. A jedna warstwa ogórków kiszonych.
Na wierzch ziemniaki,a na ziemniaki liście kapusty.
Ja zawsze dzień wcześniej robię na obiad ziemniaki w mundurkach i gzik, gotuję więc więcej ziemniaków i te, które zostają, wykorzystuję do zapiekanki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie