18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym i gruszką [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym i gruszką [PRZEPIS]
Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym i gruszką [PRZEPIS] Lubella
Gruszka może być świetnym dodatkiem do makaronowej zapiekanki, zwłaszcza gdy podamy ją z pleśniowym serem i orzechami. Zobacz, jaki to smaczny i prosty przepis!

Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym i gruszką - PRZEPIS

Składniki:

  • 400 gram makaron świderki
  • 200 gram sera pleśniowy z niebieską pleśnią
  • 500 gram szpinaku mrożonego w liściach
  • 10 gram orzechów włoskich
  • 3 gruszki
  • 5 jajek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 gram cukru
  • 100 ml octu winnego białego
  • 50 gram masła
  • bułka tarta
  • sól, pieprz , gałka muszkatołowa.
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i lekko studzimy. Ze śmietanki i jajek przygotowujemy masę do zalania zapiekanek. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, aż duża część wody odparuje. Wykładamy go na sito i lekko przyciskamy by pozbyć się większości wody. Odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem.

Z cukru, octu i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na 6 części. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującego się syropu. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy gruszki w syropie aż do wystygnięcia.

Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Siekamy orzechy zostawiając część do dekoracji.

Makaron mieszamy z szpinakiem, pokruszonym serem oraz posiekanymi orzechami. Wkładamy mieszaninę do foremek i delikatnie zalewamy masą jajeczną , na górze układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i delikatnie wyjmujemy z foremek. Każdą zapiekankę dekorujemy gruszką i orzechami włoskimi. Tak przygotowane zapiekanki można wyłożyć na półmisek z rukolą i postawić na karnawałowym bufecie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski