Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek z serem smażonym
Przepis na tą zapiekankę znalazłam w książce "Nigella ekspresowo". Zapiekankę robi się bardzo szybko, ale kompletnie jest nie fotogeniczna.
Składniki
- 3 spore ziemniaki, pokrojone na cienkie plasterki
- 350 ml mleka
- 3 łyżki białego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 250 g pieczarek, pokrojone na cienkie paseczki
- ser smażony
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i posmaruj masłem płytkie naczynie do zapiekania. Włóż do rondla pokrojone ziemniaki, zalej winem i mlekiem, doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj, mieszając od czasu do czasu, gdy będziesz się zajmować grzybami.
Na średnim ogniu rozgrzej masło i olej na patelni. Włóż pokrojone pieczarki i smaż aż zmiękną, około 3 minut.
Przełóż pieczarki do rondla z ziemniakami, zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania, połóż na to ser smażony. Wstaw do piekarnika na około 45 minut aż będą spieczone na wierzchu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?