Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, pieczarkami, kiełbasą lub kurczakiem. Jak zrobić i ile piec zapiekankę ziemniaczaną? [PRZEPIS]

RED
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Idealny obiad na jesienne wieczory
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Idealny obiad na jesienne wieczory pixabay
Zapiekanka ziemniaczana jest prostym i szybkim pomysłem zarówno na obiad, jak również jako główne danie na rodzinne przyjęcie czy imprezę z przyjaciółmi. Podstawą zapiekanki ziemniaczanej, jak sama nazwa mówi są ziemniaki. Reszta składników i dodatków zależny od dobrowolnych preferencji. Mamy sprawdzone przepisy na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, kiełbasa czy kurczakiem. Sprawdziliśmy także wersje wege, czyli zapiekankę ziemniaczaną z warzywami czy pieczarkami.

Zapiekanka ziemniaczana przygotowana jest z samych ziemniaków, można według uznania wzbogacić ją o inne dodatki np. mięso mielone, kurczaka, pokrojony w kostkę boczek, cebulę, marchewkę, pieczarki lub inne warzywa. Na koniec pieczenia można dodać również starty ser, który z pewnością wzbogaci walory smakowe zapiekanki ziemniaczanej.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest pysznym daniem. W przypadku, gdy potrzebujesz obiadu na 2 dni sprawdzi się idealnie! Na drugi dzień smakuje równie dobrze. Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym wystarczy podgrzać w piekarniku lub nawet odgrzać na patelni czy w mikrofalówce. Można jeść ją na obiad, kolację, jak również zabrać do pracy. Na zimno również smakuje świetnie. Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym wymaga czasu. By zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym była dobra potrzeba około 2 godzin pracy. Jednak opłaca się je poświęcić.

Szykujesz przyjęcie w domu? Twoi przyjaciele napewno go nie zapomną, gdy na stół podasz zapiekankę ziemniaczaną
Szykujesz przyjęcie w domu? Twoi przyjaciele napewno go nie zapomną, gdy na stół podasz zapiekankę ziemniaczaną pixabay

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym zwykle, oprócz ziemniaków i mięsa mielonego składa się również z pomidorów, cebuli i czosnku. Można również postawić na wersje wzbogaconą o warzywa i dodać mrożone brokuły, marchewkę, fasolkę szparagową i groszek. Przyprawiona aromatycznymi przyprawami smakuje wybornie. Wystarczy dodać słodka paprykę, odrobinę tymianku i pieprzu. Dla fanów ostrych potraw można dodać również odrobinę chilli. Wszystko to zwykle zalewane jest sosem śmietanowym lub beszamelowym.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to przykład klasycznej i najprostszej wersji zapiekanki ziemniaczanej. Nie ma jednego rodzaju kiełbasy, którą można dodać. Każdy może wykorzystać swoją ulubioną. Najlepiej jednak sprawdza się kiełbasa żywiecka, ale równie dobrze sprawdzą się frankfurterki lub kabanosy. To idealne danie na jesienno-zimowe chłodne dni, kiedy potrzebujemy zjeść coś ciepłego, ale i treściwego.

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą
wymaga od nas około 30 minut. Dalej to już tylko kwestia pracy piekarnika - zwykle zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą pieczemy przez około 1h. Do takiej zapiekanki nie potrzeba wielu składników. Zwykle najlepiej smakuje w najprostszej wersji zalana sosem śmietanowym z odrobiną np. gałki muszkatołowej. Nie można zapomnieć o dużej ilości żółtego sera.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana świetnie smakuje również z kurczakiem. W przypadku tej zapiekanki, jako dodatki świetnie sprawdzą się np. brokuły, lub szpinak. Wersje zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem dobrze jest doprawić ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Z Do przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem dobrze jest dopisać suszone pomidory. Zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem możemy tradycyjnie zalać sosem śmietanowym, ale świetnie będzie smakować również z jogurtem naturalnym. Jeżeli mamy więcej czasu możemy przygotować bulion warzywny i nim podlać naszą zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest świetnym przykładem dania jednogarnkowego. W połączeniu z boczkiem, śmietaną i serem żółtym będzie bardzo sycącą propozycją. To danie świetnie sprawdza się w połączeniu z ugotowanymi na twardo lub sadzonymi jajkami i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem najlepiej doprawić papryką wędzoną, porem lub natką pietruszki. Nie można zapomnieć o cebuli, która w przypadku tej zapiekanki jest obowiązkowym składnikiem, zaraz po ziemniakach i boczku.

Zapiekanka ziemniaczana jest prostym daniem i nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych
Zapiekanka ziemniaczana jest prostym daniem i nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych pixabay

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami jest opcją którą można wykorzystać z każdą z poprzednich zapiekanek. Pieczarki świetnie komponują się zarówno z mięsem mielonym, kiełbasą, kurczakiem jak i boczkiem. Nieodzownym elementem zapiekanki ziemniaczanej jest sos - w tym przypadku najlepszy jest tradycyjny śmietanowy, jak również beszamelowy. Osoby, które lubią eksperymentować z kuchnią mogą pokusić się także o dressing musztardowy.

PRZEPIS na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i mozzarellą

Składniki na 4 do 6 porcji:

  • 7-8 ziemniaków średniej wielkości
  • 12 - 15 pieczarek
  • dwie cebule średniej wielkości
  • por
  • mozzarella
  • szczypta tymianku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwierć talarki.
  2. Pora drobno pokroić.
  3. Pieczarki pokroić w dość duże kawałki, cebulę w pół talarki.
  4. Cebulę podsmażyć z pieczarkami na maśle.
  5. W naczyniu układać kolejno: ziemniaki, pora, pieczarki z cebulą, ziemniaki, pora, pieczarki. Każdą warstwę przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Piec 60 min w temp. 170 stopni.
  7. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
  8. Zapiekać jeszcze ok.7 min.
SJak dobrze znasz kuchnię polską? Tylko dla kulinarnych patriotów! [Quiz Kulinarny]

Zapiekanka ziemniaczana ile piec?

O ile zapiekanka ziemniaczana nie jest trudna w przygotowaniu, o tyle jej pieczenie może przysporzyć nam trochę problemów. Jeśli zastanawiasz się ile piec zapiekankę ziemniaczaną i w ilu stopniach, spieszymy z odpowiedzią.

Czas pieczenia zapiekanki ziemniaczanej w dużej mierze zależy od jej składników. Wpływ na długość pieczenia mają głównie ziemniaki. Wszystko zależy od tego, czy ugotujemy je wcześniej czy też nie. Zapiekankę z ugotowanymi ziemniakami pieczemy około 60 minut. Jeżeli wrzucamy je surowe, wtedy czas wydłuży się do ok. 90 minut. Należy wtedy pamiętać, by ziemniaki pokrojone były w dość cienkie talarki.

Szukasz pomysłu na danie, które możesz zjeść kilka razy? Zapiekanka ziemniaczana to najlepszy pomysł!
Szukasz pomysłu na danie, które możesz zjeść kilka razy? Zapiekanka ziemniaczana to najlepszy pomysł! pixabay

Zapiekankę ziemniaczaną pieczemy w temperaturze od 150 do 180 stopni. Tu często decyduje rodzaj sera - niektóre roztapiają się dużo wolniej, niż sprawdzony w tym przypadku ser gouda. Dużo jednak zależy też od grubości naczynia, w którym pieczemy zapiekankę. Optymalna temperatura, jaką znajdziemy w większości przepisów wynosi 170 stopni.

Prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Szukasz idealnego i sprawdzonego przepisu na zapiekankę ziemniaczaną? Oto sprawdzony przepis, do którego możesz dodać dowolne dodatki i skomponować zapiekankę ziemniaczaną po swojemu.

Tradycyjna zapiekanka ziemniaczana - przepis
Składniki na 4 porcje:

  • 800g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę masła (ok. 30g)
  • masło (lub margaryna) do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i czosnkiem.
  4. W formie układać warstwami plasterki ziemniaków. Każdą warstwę posypać solą.
  5. Śmietanę, mleko, rosół, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tym ziemniaki.
  6. Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po ok 40 minutach sprawdzić miękkość ziemniaków widelcem).
  8. Podawać na ciepło.

Pierogi, bigos i dużo kiełbasy...TOP 10 polskich przysmaków ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski