Zatrucie grzybami: Co robić, by do niego nie doszło? Jak postępować, gdy mamy objawy zatrucia grzybami? To trzeba wiedzieć! [19.10.2020]
Grzybami jadalnymi także możemy sobie zaszkodzić - na przykład zbieranymi w okolicach fabryk, ponieważ wchłaniają tam zanieczyszczenia i pyły.
Poważne dolegliwości żołądkowe mogą wywołać grzyby stare, jak i te przenoszone w torbach foliowych, a nawet plastikowych wiaderkach. W wyniku braku dostępu powietrza ulegają one zaparzeniu, a białko w nich zawarte ścina się i ulega rozkładowi. W ten sposób grzyb jadalny może stać się trujący - przestrzegają specjaliści. Grzyby zbierajmy więc wyłącznie do koszy lub kobiałek, ewentualnie papierowych toreb.
Zatrucie lekkie, czyli gastryczne, może też nastąpić w wyniku zatrucia grzybami jadalnymi, które były w niewłaściwy sposób przechowywane. Pamiętajmy, że grzyby szybko się psują, dlatego nawet w lodówce nie powinny być trzymane dłużej niż jeden dzień.
Potraw z grzybami nie powinno się odgrzewać, ani zamrażać wielokrotnie. Nie wolno też popijać grzybów alkoholem, bo niektóre gatunki w połączeniu z alkoholem, są trujące.
Kto nie powinien jeść grzybów w ogóle ------->