Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe i majowe grillowanie

Anastazja Bezduszna
123rf
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się długo wyczekiwany sezon grillowy. Polacy grillują chętnie i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać, by nie dać się grillowej nudzie?

Kiedy robi się ciepło i bezdeszczowo, jak najwięcej czasu staramy się spędzić na dworze. Wychodzimy z domu, do którego nie chcemy zbyt szybko wrócić po długiej zimie. Wyjmujemy z piwnicy naszego grilla, rozpoczyna się sezon spotkań w plenerze, któremu towarzyszą nowe, lżejsze przekąski. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, że zbyt długi czas grillowania niekorzystnie wpływa na smak i jakość potraw.

Tracą one wartości odżywcze, stają się suche i ciężkostrawne. – Nie zapominajmy, że produkty, które wymagają dłuższego przygotowania, nie mogą być umieszczane bezpośrednio na ruszcie, ponieważ tłuszcz, który dostaje się do paleniska, powoduje powstanie szkodliwego dla naszego organizmu dymu – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia.

Aromaty i warzywa z grilla

Jak sprawić, by mięsa były jeszcze lepsze? Użyjmy marynat zrobionych na bazie miodu, musztardy, octu winnego czy ketchupu. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne i efekt może być zachwycający. Odpowiednia marynata pomaga wydobyć smak potraw, a zapach zniewala. Możemy również sięgnąć po farsze, które idealnie pasują do warzyw. W wersji dla wegetarian wykorzystajmy np. kozi ser, a do tradycyjnego wariantu użyjmy np. mięsa mielonego. Do tego wszystkiego nie zapominajmy o kolorowych i chrupiących warzywach.

Na wiosnę wybór jest ogromny np. bakłażany, pomidory czy cukinie doskonale nadają się na ciepłe przekąski. Można je także dodać do szaszłyków lub przygotować lekką i zdrową sałatkę, ale warzywa powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta! Stanowią one doskonały dodatek do mięsa, jak i pomagają w uwolnieniu zawartych w nim witamin.

– Pomidory, papryka czy natka pietruszki idealnie pasują do mięs, które są źródłem cennego żelaza. Dodatkowo witamina C zawarta w tych warzywach, ułatwia przyswajanie tego mikroelementu przez nasz organizm – tłumaczy Piskała.

Jak nie dać się grillowej nudzie?

Okazuje się, że Polacy znają odpowiedź na to pytanie. Nie boimy się eksperymentować i łączyć różnych produktów. Jesteśmy kreatywni i ciągle poszukujemy nowych smaków.

Coraz częściej sięgamy po krewetki czy ryby. Jest to świetny wybór, ponieważ są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Inspiracje do stworzenia nowych potraw czerpiemy nie tylko z rodzinnego domu, ale też z innych kuchni.
– Popularna stała się kuchnia śródziemnomorska, bardzo często jej elementy pojawiają się w naszych potrawach. Grillujemy warzywa w różnych połączeniach i są one coraz bardziej wyszukane, np. zestawiamy bakłażan z serem, pomidorem czy innymi dodatkami – dodaje Piskała.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski