Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe i smaczne potrawy wegetariańskie. Zobacz przepisy!

Milena Kochanowska
Milena Kochanowska
Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem
Sałatka z dzikim ryżem i batatami i imbirowym dressingiem fot. mat. pras. Britta
Jedni nie jedzą mięsa ze względów zdrowotnych, inni z powodów etycznych, a jeszcze inni kierują się tylko modą. Jedno jest pewne - przepisów na pyszne dania jarskie nie brakuje i jest w czym wybierać.

Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim już w II tysiącleciu p.n.e. Miał wówczas charakter wyłącznie religijny. W Europie pojawił się w VI wieku p.n.e., stosowali go, podkreślając jego etyczne wartości, pitagorejczycy. Znanym wegetarianinem, także z powodów wyłącznie etycznych, był żyjący na przełomie XV i XVI wieku Leonardo da Vinci. Dziś osób, które z różnych powodów wyłączają z diety mięso, niekiedy nawet też ryby i owoce morza, nie brakuje. Dietetycy mówią zgodnym głosem, że ograniczenie spożywania mięsa na pewno nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie - wspomoże je.

A oto kilka inspiracji i przykładów na przyrządzenie różnorodnych, smacznych jarskich dań.

Wegetariański gulasz z kaszą

2 saszetki białej kaszy gryczanej, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 marchewka pokrojona w dużą kostkę, 1 papryka zielona pokrojona w dużą kostkę, 1 papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę, 3 średnie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, 2 pomidory pokrojone w kostkę, 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 1 łyżka wędzonej papryki w proszku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka majeranku, 100 ml mleczka kokosowego, sól i pieprz

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać marchewkę, papryki, ziemniaki i smażyć przez 2 minuty. Dodać przyprawy oraz pomidory i całość smażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą (lub bulionem) i przecierem, doprawić solą i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Tu znajdziesz pozostałe przepisy

Fasola po meksykańsku

200 g białej fasoli drobnej, 1 cebula posiekana, 2 ząbki czosnku posiekane, 1-3 papryczki chili, 500 ml bulionu, 1 awokado pokrojone w plastry, 1 pomidor pokrojony w kostkę, 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę, 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz

Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy. Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę i zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy, aż fasola będzie gotowa. Pomidory mieszamy z czerwoną cebulą, awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Gdy fasola dojdzie, nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado. Danie można zagryźć przypieczoną tortillą lub bagietką. (www.halina.eu x 2)

Pasztet z warzyw z kruszonką

300 g ziemniaków, 200 g korzenia selera, 100 g marchwi, 2 cebule, 250 g pomidorów, 3 jajka, 80 g masła, 100 ml śmietanki 30%, ok. 250 ml rosołu warzywnego, koperek, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, cząber, sól, 100 g masła, 150 g mąki żytniej, 100 g sera żółtego tartego, 100 g orzechów włoskich, sałata masłowa, 2 ogórki małosolne, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, koperek, szczypiorek, marynowane grzybki

Na maśle przesmażamy cebulę. Dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę (w tym ziemniaki), smażymy, doprawiamy, a następnie podlewamy małą ilością rosołu. Pod koniec gotowania warzywa posypujemy dwiema łyżkami mąki, w ten sposób zagęszczając sos. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy na bardzo małym ogniu, maksymalnie odparowując płyn znajdujący się na patelni. Odparowane warzywa studzimy, dodajemy śmietankę, jajka i mieszamy. Przekładamy do foremek wyłożonych pergaminem. Łączymy wszystkie pozostałe składniki, powstałą kruszonką posypujemy wierzch naszego pasztetu i zapiekamy około 40 minut w temp. 170 stopni C. Do pasztetu możemy podać sałatę masłową ze śmietaną połączoną z chrzanem, musztardą i majonezem oraz koperkiem i szczypiorkiem, ogórki małosolne lub kiszone i marynowane grzybki. (www.ziemniakiczykartofle.com.pl)

Sałatka z dzikim ryżem i batatami

50 g dzikiego ryżu, 1 batat, 50 g sera feta, 1 łyżka żurawiny, 1 łyżka nasion dyni, garść rukoli; dressing imbirowy: 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 cm imbiru startego na tarce, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

Ryż ugotować. Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć. W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą. Składniki na dressing zmiksować blenderem i doprawić nim sałatkę. (www.britta.pl)

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski