Rzecz jasna musimy postarać się najpierw o owoce i warzywa dobrej jakości, najlepiej z upraw ekologicznych. Drugą istotną sprawą jest to, jak je przygotujemy, bo wartość odżywcza przetworów zależy głównie od tego.
Polecam: pasteryzowanie, sterylizację, jangizowanie, mrożenie i suszenie. Te metody obróbki całkowicie wyeliminują z naszych przetworów niezdrowy cukier, a zachowają naturalne cukry zawarte w owocach.
**
Zdrowe odżywianie: Warzywa i owoce dostarczają naszym organizmom wielu potrzebnych składników wzmacniających odporność, regulują równowagę kwasowo-zasadową, zawierają łatwo przyswajalne cukry, konieczny błonnik, spowalniają proces starzenia
**
Najprostszą metodą utrwalania za pomocą wysokiej temperatury jest pasteryzacja. Stosujemy ją do niemal wszystkich owoców i warzyw. Pasteryzowane przetwory zachowują dużą wartość odżywczą, ładny kolor i smak. Napełnione przetworem opakowania ogrzewamy w temperaturze nie przekraczającej 95-100 st. C. Owoce i warzywa najlepiej pasteryzować nieobrane i niepokrojone, ale możemy też zrobić z nich soki, przeciery czy musy.
Sterylizację (w naczyniach szczelnie zamkniętych w temperaturze 100-130 st. C) stosujemy np. do utrwalania groszku, kalafiorów, kukurydzy lub fasoli szparagowej.
Suszyć możemy zioła, grzyby, ale także owoce i warzywa, choć te podczas tego procesu tracą sporo witamin.
Szczególnie polecam dżemy makrobiotyczne bez cukru. Rozdrobnione owoce gotujemy powoli mieszając, na bardzo małym ogniu, z dodatkiem odrobiny soli, która wydobędzie naturalną ich słodycz. Drugiego dnia gorący dżem przekładamy do słoików (możemy go jeszcze pasteryzować przez ok. 10 minut, ale nie musimy), zakręcamy wieczka i stawiamy odwrócone słoiki, by same się zamknęły.
Jangizowanie polega na tym, że owoce lub warzywa dusimy tylko w ich własnym soku, podgrzewając je na małym ogniu przez kilkanaście minut, pod przykryciem, również z dodatkiem szczypty soli, najlepiej gruboziarnistej. Po przełożeniu do słoików można je jeszcze krótko pasteryzować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?