Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Stal Rzeszów prowadziła 2:0, ale nie wygrała piąty raz rzędu

Stal Rzeszów prowadziła 2:0, ale nie wygrała piąty raz rzędu

Skrót meczu Korona - Radomiak. Dużo goli w Świętej Wojnie

Skrót meczu Korona - Radomiak. Dużo goli w Świętej Wojnie

Polecamy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

Biskupia Kopa czeka na zdobywców. Spakuj plecak, weź mapę i wyrusz w drogę

Biskupia Kopa czeka na zdobywców. Spakuj plecak, weź mapę i wyrusz w drogę