18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żeberka przygotowane na sposób Julka

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
Żeberka nie są złe, tym bardziej, że można je przygotowywać na dziesiątki sposobów: pieczone, gotowane, duszone, z miodem, kapustą, na ostro. Są też świetne na grilla. Dzisiaj jednak proponuję przepis na żeberka z doskonałym sosem. Potrzeba do nich jednak...cierpliwości. Ale naprawdę się opłaca.

ZOBACZ TEŻ: Żeberka po poznańsku

Żeberka na sposób Julka przygotowane

Składniki na 5 osób:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych mięsnych
  • 2 cebule
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • bulion
  • sól alpejska
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • szklanka śmietany 30 procentowej
  • mąka jeśli jest potrzebna do zaciągnięcia sosu.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Dwie godziny przez pieczeniem żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki po jednej kostce.

Polać oliwą, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem białym i mieloną papryką.

Wszystko dokładnie wymieszać, ta by każdy kawałek pokryty był oliwą z przyprawami. Odstawić do lodówki. Wyciągnąć przed pieczeniem.

W garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy i wrzucić żeberka.

Obsmażamy uważając, by się nie przypaliły. Kiedy się zrumienią dorzucić līżkę masła pokrojone w piórka cebule i boczek w paseczki.

Po około 3-4 minutach pieczenia zalać wszystko bulionem, tak by przykryć mięso. Przykryć garnek pokrywką i dusić około godziny na małym ogniu zaglądając, co jakiś czas i mieszając.

Po godzinie ściągnąć pokrywkę, dolać śmietanę.

Sos trzeba zredukować, by był gęsty, na tyle by oblepiać żeberka.

Potrawa jest gotowa kiedy także pod dotknięciem mięso będzie odchodzić od kości.

Można podawać z puree ziemniaczanym o smaku chrzanowym czy musztardowym. A do tego surówka z tartej marchewki z jabłkiem, porą i majonezem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski