ZOBACZ TEŻ: Żeberka po poznańsku
Żeberka na sposób Julka przygotowane
Składniki na 5 osób:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych mięsnych
- 2 cebule
- 20 dkg wędzonego boczku
- oliwa
- 2 łyżki masła
- bulion
- sól alpejska
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- szklanka śmietany 30 procentowej
- mąka jeśli jest potrzebna do zaciągnięcia sosu.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Dwie godziny przez pieczeniem żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki po jednej kostce.
Polać oliwą, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem białym i mieloną papryką.
Wszystko dokładnie wymieszać, ta by każdy kawałek pokryty był oliwą z przyprawami. Odstawić do lodówki. Wyciągnąć przed pieczeniem.
W garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy i wrzucić żeberka.
Obsmażamy uważając, by się nie przypaliły. Kiedy się zrumienią dorzucić līżkę masła pokrojone w piórka cebule i boczek w paseczki.
Po około 3-4 minutach pieczenia zalać wszystko bulionem, tak by przykryć mięso. Przykryć garnek pokrywką i dusić około godziny na małym ogniu zaglądając, co jakiś czas i mieszając.
Po godzinie ściągnąć pokrywkę, dolać śmietanę.
Sos trzeba zredukować, by był gęsty, na tyle by oblepiać żeberka.
Potrawa jest gotowa kiedy także pod dotknięciem mięso będzie odchodzić od kości.
Można podawać z puree ziemniaczanym o smaku chrzanowym czy musztardowym. A do tego surówka z tartej marchewki z jabłkiem, porą i majonezem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?