Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zielony barszcz

Anastazja Bezduszna
123rf
Zupy na lato to te serwowane na zimno. Tak zwane chłodniki pomogą przetrwać gorące dni. Znany nam chłodnik litewski, czy mniej znany - rosyjski, zielony barszcz oraz zupa z pokrzywy ostudzą ciało i umysł i dodadzą energii na cały dzień. Przyrządzenie takich potraw nie wymaga dużego wysiłku. Po ok. 30 minutach mycia, krojenia i gotowania warzyw można zapraszać gości do stołu.

Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsnego,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • pęczek szczawiu,
  • pietruszka,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • 3-4 jajek,
  • sól,
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:
W misce z zimną wodą moczymy zieleninę przez 10-15 minut. Po czym zbieramy ją z wody tak, by brud został na dnie miski. Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. Do gotującego się wywaru dodajemy ziemniaki i marchewkę. Siekamy por i podsmażamy go na złoty kolor. Dodajemy do zupy. Następnie siekamy szczaw w poprzek liści i też dodajemy do zupy, solimy ją. Pod sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypiorek i koperek. Podajemy z pokrojonym jajkiem na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski