Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaki z jaglaną, cukinią zapiekane

Magdalena Kaczmarek
Ziemniaki z jaglaną, cukinią zapiekane
Ziemniaki z jaglaną, cukinią zapiekane Magdalena Kaczmarek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z pyrką. Jego autorem jest Magdalena Kaczmarek.

Ziemniaki z jaglaną, cukinią zapiekane

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki chili żółtej
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 3 oliwki czarne

Przygotowanie:

Ziemniaki szoruję, i wstawiam do piekarnika na klaszcze wyłożonej folią aluminiową na 40 minut temp 200 stopni. Po wyjęciu ziemniaki kroję na pół i wydrążam środek. Kaszę jaglaną gotuje w jednej szklance zimnej wody. Paprykę myję, i kroję w kostkę. Cukinie kroję też w kostkę razem ze skórą i przesmażam na patelni. Cebulę obieram kroję w kostkę, pieczarki myję i kroję w plastry. Przesmażam na patelni cebulę, cukinię i pieczarki. Dodaję bazylię suszoną, oregano, sól, pieprz. Dodaję do kaszy razem z papryką czerwoną i chili pokrojoną. Ziemniaki napełniam farszem, posypuję serem, dodaje oliwki czarne pokrojone. Zapiekam jeszcze 10 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski