Ziemniaki z jaglaną, cukinią zapiekane
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 4 duże pieczarki
- 1 cebula czerwona
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 papryczki chili żółtej
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 3 oliwki czarne
Przygotowanie:
Ziemniaki szoruję, i wstawiam do piekarnika na klaszcze wyłożonej folią aluminiową na 40 minut temp 200 stopni. Po wyjęciu ziemniaki kroję na pół i wydrążam środek. Kaszę jaglaną gotuje w jednej szklance zimnej wody. Paprykę myję, i kroję w kostkę. Cukinie kroję też w kostkę razem ze skórą i przesmażam na patelni. Cebulę obieram kroję w kostkę, pieczarki myję i kroję w plastry. Przesmażam na patelni cebulę, cukinię i pieczarki. Dodaję bazylię suszoną, oregano, sól, pieprz. Dodaję do kaszy razem z papryką czerwoną i chili pokrojoną. Ziemniaki napełniam farszem, posypuję serem, dodaje oliwki czarne pokrojone. Zapiekam jeszcze 10 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?