Ziemniaki z serem i warzywami
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 20 dag półtłustego twarogu
- 200 ml. śmietany 30%
- 3 plasterki szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 rzodkiewek
- mały pęczek szczypiorku
- łyżka posiekanego koperku
- kostka bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- ostra mielona papryka
- olej
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w paski, a oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę w dużą kostkę. Następnie rzodkiewki w drobną kostkę, a szczypiorek siekamy. Twaróg łączymy ze śmietaną, a następnie mieszamy z warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Ziemniaki myjemy. Gotujemy 25 minut w osolonym wrzątku z kostką bulionową. Odcedzamy. Skrapiamy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z folii, nacinamy wzdłuż, rozciągamy połówki i napełniamy twarożkiem z warzywami. Posypujemy koperkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?