Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową
Składniki:
- 8 ziemniaków średnich
- 1/2 szklanki oliwki zielone
- 1/2 szklanki oliwki czarne
- 1/4 papryki czerwonej
- 5 pomidorów suszonych
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryczki chili żółtej
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/4 camembert
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka słonecznika
Przygotowanie:
Ziemniaki myję, szoruję i osuszam. Układam na blaszce na foli aluminiowej i wstawiam do piekarnika na 40 minut temp 180 stopni. Oliwki czarne i zielone kroję, paprykę czerwona także w kostkę i chili w krążki. Cukinie kroję w kostkę i przesmażam na patelni, razem z czosnkiem sprasowanym. Dodaję do farszu z oliwek, razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami doprawiam solą, pieprzem. Ziemniaki przekrawam na pół, wydrążam środek i nakładam farsz do każdej połówki. Posypuję słonecznikiem dodaję ser camembert, połówki pomidorków i zapiekam 10 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?