Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową

Magdalena Kaczmarek
Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową
Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową Magdalena Kaczmarek
Prezentujemy przepis na ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową. Jego autorem jest Magdalena Kaczmarek.

Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową

Składniki:

  • 8 ziemniaków średnich
  • 1/2 szklanki oliwki zielone
  • 1/2 szklanki oliwki czarne
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 5 pomidorów suszonych
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryczki chili żółtej
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1/4 camembert
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słonecznika

Przygotowanie:
Ziemniaki myję, szoruję i osuszam. Układam na blaszce na foli aluminiowej i wstawiam do piekarnika na 40 minut temp 180 stopni. Oliwki czarne i zielone kroję, paprykę czerwona także w kostkę i chili w krążki. Cukinie kroję w kostkę i przesmażam na patelni, razem z czosnkiem sprasowanym. Dodaję do farszu z oliwek, razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami doprawiam solą, pieprzem. Ziemniaki przekrawam na pół, wydrążam środek i nakładam farsz do każdej połówki. Posypuję słonecznikiem dodaję ser camembert, połówki pomidorków i zapiekam 10 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski