Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zioła w kuchni nadają smak i aromat każdej potrawie. Warto znać ich właściwości!

MIKO
Kuchnia na lato jest pełna różnorodnych smaków i aromatów, mieni się odcieniami zielonych, świeżych ziół... Zioła w kuchni to przede wszystkim zdrowy dodatek do potraw podnoszący ich smak, ale także ich znakomita ozdoba. Trzymane na kuchennym parapecie staną się również ozdobą naszej kuchni.

Klasycznym dodatkiem w letnim jadłospisie jest mięta i melisa - aromatyczne, świeże, z delikatną goryczką. Nie każdy wie jednak, że rozmaryn potrafi wprowadzić także szczyptę orzeźwienia do codziennych dań. Zielone igiełki z sosnowo-imbirową nutą idealnie komponują się z daniami obiadowymi, jak i z menu deserowym.

Czytaj też: Nie ma obiadu bez zdrowej surówki! Sprawdź proste i szybkie przepisy.

W tym czasie w ogóle powinniśmy cieszyć się tym, że możemy w naszej kuchni stosować świeże zioła. Ich zapach i aromat wzbogacą każdą potrawę.

Zioła w kuchni nadają smak i aromat każdej potrawie. Warto znać ich właściwości!
123 RF

- Zioła nadają potrawom nie tylko smak, zapach, barwę, ale także wspomagają przyswajanie pokarmu, poprawiają trawienie, pobudzają układ nerwowy oraz wpływają na pracę nerek, wątroby i innych organów - wyjaśnia Nadzieja Szukała, dietetyk. - Rośliny takie jak: koper, pietruszka, anyż, kminek, kolendra i lubczyk bogate są w związki nazywane fitaminami, wykazujące działanie chroniące przez chorobami sercowo-naczyniowymi oraz nowotworami. Natka pietruszki zawiera apigeninę, która hamuje rozwój komórek nowotworowych oraz ich przemieszczanie. Flawonoidy mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka, bo wzmacniają naczynia krwionośne oraz zwiększają ich elastyczność. Źródłem tych związków są: anyż, papryka, bazylia, kminek i tymianek. Tymianek, lubczyk i koper włoski zapobiegają wzdęciom. Mięta i majeranek działają rozkurczowo.

Zioła w kuchni nadają smak i aromat każdej potrawie. Warto znać ich właściwości!
123 RF

Żeby zioła w naszej diecie przynosiły jak największe korzyści, pamiętajmy też o zasadach ich stosowania. Do potraw gotowanych dodajemy je na samym końcu, tak by nie straciły cennych witamin oraz substancji.

WŁAŚCIWOŚCI ZIÓŁ:

MIĘTA
Mięta pieprzowa zawiera olejki eteryczne, garbniki, związki flawonoidowe, witaminę C i karoten. Napar z jej liści pomaga w przypadku nieżytów żołądka i jelit, zwalcza nudności, wzdęcia i niestrawność. Nadaje też świeżości wszelkim potrawom - także deserom i chłodnym lemoniadom.

Zioła w kuchni nadają smak i aromat każdej potrawie. Warto znać ich właściwości!
123 RF

MELISA
Melisę lekarską znaną z ogólnego działania uspokaja-jącego, stosuje się także w zaburze-niach żołądka na tle nerwicowym. Działa również rozkurczowo. Jej zielone liście, podobnie jak mięty nadają świeżości, może być więc z powodzeniem stosowana sama lub w towarzystwie mięty do wszelkich potraw.

ROZMARYN
Od wieków rozmaryn używany był jako naturalny środek konserwujący do mięs. Za jego właściwości konserwujące odpowiada kwas karnozowy i karnozol. Charakterystyczny smak rozmarynu przypomina aromat listków mięty. Oba zioła, podobnie jak bazylia oraz szałwia, zawierają kwas rozmarynowy będący nośnikiem wyjątkowo rześkiego aromatu. Rozmaryn jest także polecany przy dolegliwościach pokarmowych. W formie naparu łagodzi niestrawność, jak również pobudza apetyt. Dodany do kąpieli poprawia natomiast krążenie krwi. Ze względu na swoje właściwości konserwujące rozmaryn często jest wykorzystywany jako składnik dań mięsnych i rybnych. Wśród warzyw, których smak zostaje spotęgowany dzięki drobnym igiełkom, są między innymi szpinak, pomidory i ziemniaki.

Zioła w kuchni nadają smak i aromat każdej potrawie. Warto znać ich właściwości!
123 RF

BAZYLIA
Świeżą używamy zazwyczaj do sałatek, sosów, farszów, potraw z dodatkiem pomidorów oraz kanapek. Świetnie nadaje się do potraw warzywnych z brokułami, marchwią, cukinią, kabaczkiem, karczochami lub dynią. Suszoną dodajemy do mięs mielonych i duszonych. Doskonale komponuje się z czosnkiem i rozmarynem. Prócz walorów smakowych, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu: działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski