Źle się czujesz? Sprawdź, jakich witamin Ci brakuje
WITAMINA B
Nieregularne tętno, przekrwione oczy, infekcje jamy ustnej, krwawienie dziąseł i rany na języku, pękająca skóra, wrażliwość na światło, drętwienie i mrowienie kończyn, zawroty głowy, zaburzenia nastroju (od depresji po senność) i słaba pamięć to tylko niektóre dolegliwości spowodowane brakiem witamin z grupy B.
Gdzie znajdziemy witaminy z grupy B?
Witamina B1 (tiamina) - jej głównym źródłem są produkty zbożowe, rośliny strączkowe, ziemniaki, nasiona dyni i słonecznika oraz mięso.
Witamina B2 (ryboflawina) - znajdziemy ją w przetworach mlecznych, jajach, drobiu oraz w przetworach zbożowych z pełnego ziarna.
Witamina B3 (niacyna lub witamina PP) - jej źródłem są ryby, mięso, mleko, ziemniaki i rośliny strączkowe.języka, a także wymioty i biegunki.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) - znajdziemy ją w jajkach, grzybach, warzywach liściastych, roślinach strączkowych i mięsie.
Witamina B6 (pirydoksyna) - jej głównym źródłem są ryby, mięso, warzywa liściaste, rośliny strączkowe i pełne ziarna zbóż.
Witamina B7 (biotyna) - znajdziemy ją w podrobach, rybach, grzybach, żółtkach jaj, mleku oraz bananach, melonach, grejpfrutach, winogronie, kalafiorze, burakach, pomidorach i marchwi.
Witamina B9 (kwas foliowy) - znajdziemy go w pomarańczy, ziarnie słonecznika, zielonym groszku, awokado, brukselce, kalafiorze, buraku, szparagach i soczewicy.
Witamina B12 (cyjanokobalamina) - występuje głównie w podrobach i produktach pochodzenia zwierzęcego.
Przejdź dalej --->