Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Złote bogactwo w kuchni, czyli oliwa z oliwek

ELKA
Elżbieta Podolska
Bogactwem Hiszpanii jest nie tylko doskonałe wino, ale także świetna oliwa. To jeden z najzdrowszych produktów, którego używamy w kuchni. W Polsce rzadko odbywają się degustacje oliwy. Co ciekawe wyglądają podobnie, jak próbowanie i smakowanie wina.

ZOBACZ TEŻ: Hiszpańska oliwa

W sobotę, 18 maja w Fabryce Wina - Kia Ora w Galerii Sucholeskiej odbędzie się bezpłatna degustacja hiszpańskiej oliwy. Każdy będzie mógł spróbować jak smakuje z bagietką, ale też z gorącą czekoladą.

Oliwę degustujemy nalewając ją do małego pojemniczka - może być to filiżanka albo kieliszek. Lekko podgrzewamy w dłoniach i wąchamy. Pierwszym wrażeniem powinien być aromat świeżości. Oczywiście nie trzeba jej pić. Należy zanurzyć kawałek chleba i spróbować. Podobnie jak podczas próbowania wina, tak i w oliwie można wyczuć różne smaki, aromaty. Wszystko zależy od jej rodzaju, regionu z którego pochodzi. Świetnie też sprawdza się oliwę na ugotowanym ziemniaku. Dobra gatunkowo będzie miała aromat świeżych liści oliwnych i trawy.

Arbequina to najbardziej medalowa z oliw Casas de Hualdo. Co roku zdobywa nagrody na międzynarodowych festiwalach oliw. Znajduje się również w międzynarodowym przewodniku po 250 najlepszych oliwach świata FLOS OLEI jako jedna z najlepszych. Oliwy produkowane z tej odmiany oliwek są gęste i mają owocowy posmak. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, skoszonej trawy, zielonych karczochów, orzechów, suchych migdałów, bananów i dojrzałych jabłek! Oliwa zachwyca bursztynowym kolorem, gęstą konsystencją i zapachem przenoszącym w słoneczne rejony Katalonii. Ponieważ aromat jest bardzo ulotny, najlepiej spożywać ją na zimno. Arbequina jest lekka, jak białe wino, więc wspaniale komponuje się z warzywami (gotowanymi i surowymi), grillowaną rybą oraz serami.

Oliwa Picual produkowana w rejonie Toledo, urzeka bardzo przyjemnymi aromatami dojrzałych owoców, zielonych liści, zielonych bananów oraz zielonej mięty. Tłoczona na zimno zachowuje swój lekko gorzkawy i nieco pieprzny posmak, który idealnie harmonizuje z regionalnymi specjałami, takimi jak ryby, dziczyzna czy wieprzowina. Odmiana ta najlepsza jest również do smażenia. Używana do przygotowania flagowych andaluzyjskich dań z warzywami: karczochami, szparagami lub szpinakiem jest płynną duszą tych potraw.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Oliwa Cornicabra jest najbardziej intensywna i pikantna z 4 produkowanych przez Casas de Hualdo. Poza niuansem pieprzowym oliwa urzeka przyjemnym goryczkowym finiszem. Na długo pozostawia smak w ustach. Ma kolor złocisty z domieszką zieleni oraz owocowy smak. Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści. Świetnie nadaje się do sałatek podawanych na ciepło oraz duszonych warzyw. Najlepiej podawać ją w towarzystwie czerwonego wina.

Manzanilla to odmiana oliwek, która pochodzi z Cáceres - prowincji regionu Estremadura. Region w znacznej części leżący na wyżynie Mesety. Jest to najrzadziej zaludniony obszar Hiszpanii - zaliczany do malowniczych, dzikich. Klimat bardziej morski i łagodniejszy niż w głębi lądu sprzyja uprawie drzew oliwnych.

Czym jest oliwa z oliwek En Lata? En Lata oznacza po prostu "w puszce“. Jest to oliwa delikatna z nutą świeżych owoców oraz ziół dzięki kompozycji 2 oliw Arbequiny oraz Picual. To oliwa uniwersalna zarówno do smażenia jak i do spożycia na surowo. Komponuje się z wieloma daniami: pieczonym mięsem, sałatami, jak i pyszny dodatek do bruschetty. Ma w sobie łagodność Arbequiny i pikantność Picuala i oczywiście ich medalową jakość z najwyższej półki. Jest przyjemnie trawiasta z nietuzinkowym niuansem pomidorowym... Pycha!

Oczywiście dobra oliwa to płynne złoto w kuchni, które dodaje aromatu i smaku potrawom.

Oliwa w towarzystwie sałat i szparagów

Składniki:

  • Szparagi
  • Cukier i sól
  • Mix sałat
  • szynka parmeńska
  • pieprz, 5 ząbków czosnku
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • 2/3 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Białe szparagi obieramy i odcinamy końce. Gotujemy około 10 minut w wodzie z łyżką cukru i soli (zimą mogą być szparagi ze słoika).

Na talerzu układamy różne rodzaje sałat (rukola, sałata lodowa, roszponka) i polewamy sosem vinaigrette. Można dodać plaster szynki np. parmeńskiej.

Vinaigrette: 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 5 drobno pokrojonych ząbków czosnku, ¼ szklanki octu balsamicznego, 2/3 szklanki oliwy (polecamy oliwę z puszki En lata - czyli mieszankę Arbequiny i Picuala). Całość energicznie mieszamy. Tak przygotowany sos może stać kilka dni w lodówce i czekać na kolejną porcje szparagów.
Według przepisu Katarzyny Pruchnickiej

Caprese z posmakiem oliwy

Składniki:

  • Pomidor
  • Mozarella lub inny biały ser twarogowy
  • Oliwa
  • Pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Pyszna, prosta przekąska gotowa w 3 minuty, a jak cieszy oko! Zaskocz swoją rodzinę i gości!

Wystarczy ułożyć zgrabną piramidkę z pomidora, mozarelli (lub innego białego sera czyli twarogu- jaki akurat posiadamy w lodówce np. oscypek), udekorować przekrojoną oliwką.

Jeszcze tylko polać świeżą oliwą- tutaj aż się prosi o Arbequinę, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą morską i można się delektować.

A jeśli mamy jeszcze bazylię świeżą, to nic już więcej nam nie potrzeba.

Tortilla z oliwą

Składniki:

  • Ziemniaki

  • Cebula

  • Czosnek

  • Sól i pieprz

  • Pietruszka

  • 2 jajka

  • śmietana 18 procent

  • Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach (najlepszy jest ziemniak sałatkowy, nie rozpada się). Ugotowane obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Rozłożyć równomiernie w żaroodpornym naczyniu.

Na łyżeczce oliwy podsmażyć rozdrobnioną cebulkę i czosnek. Wyłożyć na ziemniaki. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać natką pietruszki (na 4 osobową porcję użyć cały pęczek) i zalać masą jajeczno śmietanową (2 jajka zmiksować z 250ml śmietanki 18%).

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut. Tortilla powinna mieć złocisty kolor - wówczas jest gotowa.

W Hiszpanii podaje się ją w towarzystwie pomidorów skropionych oliwą. Polecam porcje tortilli na talerzu również polać oliwą - Cornicabra jest do tego celu znakomita. Pyszne jako obiad, kolacja i danie imprezowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski