ZOBACZ TEŻ: Hiszpańska oliwa
W sobotę, 18 maja w Fabryce Wina - Kia Ora w Galerii Sucholeskiej odbędzie się bezpłatna degustacja hiszpańskiej oliwy. Każdy będzie mógł spróbować jak smakuje z bagietką, ale też z gorącą czekoladą.
Oliwę degustujemy nalewając ją do małego pojemniczka - może być to filiżanka albo kieliszek. Lekko podgrzewamy w dłoniach i wąchamy. Pierwszym wrażeniem powinien być aromat świeżości. Oczywiście nie trzeba jej pić. Należy zanurzyć kawałek chleba i spróbować. Podobnie jak podczas próbowania wina, tak i w oliwie można wyczuć różne smaki, aromaty. Wszystko zależy od jej rodzaju, regionu z którego pochodzi. Świetnie też sprawdza się oliwę na ugotowanym ziemniaku. Dobra gatunkowo będzie miała aromat świeżych liści oliwnych i trawy.
Arbequina to najbardziej medalowa z oliw Casas de Hualdo. Co roku zdobywa nagrody na międzynarodowych festiwalach oliw. Znajduje się również w międzynarodowym przewodniku po 250 najlepszych oliwach świata FLOS OLEI jako jedna z najlepszych. Oliwy produkowane z tej odmiany oliwek są gęste i mają owocowy posmak. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, skoszonej trawy, zielonych karczochów, orzechów, suchych migdałów, bananów i dojrzałych jabłek! Oliwa zachwyca bursztynowym kolorem, gęstą konsystencją i zapachem przenoszącym w słoneczne rejony Katalonii. Ponieważ aromat jest bardzo ulotny, najlepiej spożywać ją na zimno. Arbequina jest lekka, jak białe wino, więc wspaniale komponuje się z warzywami (gotowanymi i surowymi), grillowaną rybą oraz serami.
Oliwa Picual produkowana w rejonie Toledo, urzeka bardzo przyjemnymi aromatami dojrzałych owoców, zielonych liści, zielonych bananów oraz zielonej mięty. Tłoczona na zimno zachowuje swój lekko gorzkawy i nieco pieprzny posmak, który idealnie harmonizuje z regionalnymi specjałami, takimi jak ryby, dziczyzna czy wieprzowina. Odmiana ta najlepsza jest również do smażenia. Używana do przygotowania flagowych andaluzyjskich dań z warzywami: karczochami, szparagami lub szpinakiem jest płynną duszą tych potraw.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Oliwa Cornicabra jest najbardziej intensywna i pikantna z 4 produkowanych przez Casas de Hualdo. Poza niuansem pieprzowym oliwa urzeka przyjemnym goryczkowym finiszem. Na długo pozostawia smak w ustach. Ma kolor złocisty z domieszką zieleni oraz owocowy smak. Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści. Świetnie nadaje się do sałatek podawanych na ciepło oraz duszonych warzyw. Najlepiej podawać ją w towarzystwie czerwonego wina.
Manzanilla to odmiana oliwek, która pochodzi z Cáceres - prowincji regionu Estremadura. Region w znacznej części leżący na wyżynie Mesety. Jest to najrzadziej zaludniony obszar Hiszpanii - zaliczany do malowniczych, dzikich. Klimat bardziej morski i łagodniejszy niż w głębi lądu sprzyja uprawie drzew oliwnych.
Czym jest oliwa z oliwek En Lata? En Lata oznacza po prostu "w puszce“. Jest to oliwa delikatna z nutą świeżych owoców oraz ziół dzięki kompozycji 2 oliw Arbequiny oraz Picual. To oliwa uniwersalna zarówno do smażenia jak i do spożycia na surowo. Komponuje się z wieloma daniami: pieczonym mięsem, sałatami, jak i pyszny dodatek do bruschetty. Ma w sobie łagodność Arbequiny i pikantność Picuala i oczywiście ich medalową jakość z najwyższej półki. Jest przyjemnie trawiasta z nietuzinkowym niuansem pomidorowym... Pycha!
Oczywiście dobra oliwa to płynne złoto w kuchni, które dodaje aromatu i smaku potrawom.
Oliwa w towarzystwie sałat i szparagów
Składniki:
- Szparagi
- Cukier i sól
- Mix sałat
- szynka parmeńska
- pieprz, 5 ząbków czosnku
- ¼ szklanki octu balsamicznego
- 2/3 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
Białe szparagi obieramy i odcinamy końce. Gotujemy około 10 minut w wodzie z łyżką cukru i soli (zimą mogą być szparagi ze słoika).
Na talerzu układamy różne rodzaje sałat (rukola, sałata lodowa, roszponka) i polewamy sosem vinaigrette. Można dodać plaster szynki np. parmeńskiej.
Vinaigrette: 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 5 drobno pokrojonych ząbków czosnku, ¼ szklanki octu balsamicznego, 2/3 szklanki oliwy (polecamy oliwę z puszki En lata - czyli mieszankę Arbequiny i Picuala). Całość energicznie mieszamy. Tak przygotowany sos może stać kilka dni w lodówce i czekać na kolejną porcje szparagów.
Według przepisu Katarzyny Pruchnickiej
Caprese z posmakiem oliwy
Składniki:
- Pomidor
- Mozarella lub inny biały ser twarogowy
- Oliwa
- Pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Pyszna, prosta przekąska gotowa w 3 minuty, a jak cieszy oko! Zaskocz swoją rodzinę i gości!
Wystarczy ułożyć zgrabną piramidkę z pomidora, mozarelli (lub innego białego sera czyli twarogu- jaki akurat posiadamy w lodówce np. oscypek), udekorować przekrojoną oliwką.
Jeszcze tylko polać świeżą oliwą- tutaj aż się prosi o Arbequinę, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą morską i można się delektować.
A jeśli mamy jeszcze bazylię świeżą, to nic już więcej nam nie potrzeba.
Tortilla z oliwą
Składniki:
Ziemniaki
Cebula
Czosnek
Sól i pieprz
Pietruszka
2 jajka
śmietana 18 procent
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach (najlepszy jest ziemniak sałatkowy, nie rozpada się). Ugotowane obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Rozłożyć równomiernie w żaroodpornym naczyniu.
Na łyżeczce oliwy podsmażyć rozdrobnioną cebulkę i czosnek. Wyłożyć na ziemniaki. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać natką pietruszki (na 4 osobową porcję użyć cały pęczek) i zalać masą jajeczno śmietanową (2 jajka zmiksować z 250ml śmietanki 18%).
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut. Tortilla powinna mieć złocisty kolor - wówczas jest gotowa.
W Hiszpanii podaje się ją w towarzystwie pomidorów skropionych oliwą. Polecam porcje tortilli na talerzu również polać oliwą - Cornicabra jest do tego celu znakomita. Pyszne jako obiad, kolacja i danie imprezowe!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?