- To serce browaru. To tu powstawać będzie Piwo Grodziskie - mówi Aleksander Chmielewski, członek zarządu Browaru w Grodzisku.
A co ze smakiem piwa? Czy będzie zbliżony do tego, którym przez lata raczył się cały kraj? - Ten smak nie będzie zbliżony. One będzie taki sam - deklaruje Aleksander Chmielewski i dodaje: - Receptura jest dokładnie taka sama. Piwo będzie warzone na tej samej wodzie, używać będziemy tych samych drożdży i tego samego słodu dymionego drewnem dębowym, brak filtracji, brak fermentacji - wylicza nasz rozmówca.
- Co tu dużo mówić, spełnia się marzenie wielu grodzisz-czan, w tym również i moje. Piwo, które było jednoznacznie kojarzone z naszym miastem, wraca - mówi Dariusz Matuszewski, regionalista.
Na początek uruchomienie warzenia piwa. Co później? - To piwo ma piękną i bardzo długą historię. W wielu domach są pamiątki z nim związane. Chcielibyśmy to wszystko zebrać i pokazać. Myślimy o stworzeniu swoistego muzeum naszego piwa. Oczywiście nie stanie się to od razu. Takie mamy plany - tłumaczy Ewa Pajewska--Wawrzyniak, menedżer ds. zarządzania i szefowa marketingu w grodziskim browarze. a
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?