Składniki na zrazy wołowe:
- wołowina
- kwaszone ogórki
- cebule
- plastry wędzonego boczku (niektórzy zastępują go cienkimi paskami słoniny, nie powinna być jednak twarda)
- sól,
- pieprz
- musztarda (tutaj do woli w zależności od smaku, może być bardziej kwaśna, lub ostra)
- marchewka,
- seler,
- por
- papryka w proszku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Mięso rozbić na płaty, posypać pieprzem i solą, posmarować musztardą. Ogórki pokroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na piórka. Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Związać dokładnie nicią kuchenną, albo spiąć szpikulcami do zrazów, lub sznurami silikonowymi.
Obsmażyć na smalcu. Ułożyć ciasno w garnku. Delikanie podlać wodą. Przyprawić.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu przyrumienić pokrojoną cebulę, dodać do duszących się zrazów. Wrzucić startą na tarce marchewkę, selera, i pokrojonego pora. Mięso dusić, aż będzie miękkie. Podawać z pyzami drożdżowymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?