Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zrazy wołowe z Gralewa

Elżbieta Sobańska
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe Andrzej Szozda
Reprezentacja Gralewa stanęła do walki o kulinarne zwycięstwo w I Regionalnym Festiwalu Smakosza, mając w swoich szeregach panią sołtys Beatę Mielcarek i Marię Łagódkę oraz Danutę Drożdyńską. Podajemy ich przepis na zrazy wołowe.

Składniki na zrazy wołowe:

  • wołowina
  • kwaszone ogórki
  • cebule
  • plastry wędzonego boczku (niektórzy zastępują go cienkimi paskami słoniny, nie powinna być jednak twarda)
  • sól,
  • pieprz
  • musztarda (tutaj do woli w zależności od smaku, może być bardziej kwaśna, lub ostra)
  • marchewka,
  • seler,
  • por
  • papryka w proszku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Mięso rozbić na płaty, posypać pieprzem i solą, posmarować musztardą. Ogórki pokroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na piórka. Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Związać dokładnie nicią kuchenną, albo spiąć szpikulcami do zrazów, lub sznurami silikonowymi.
Obsmażyć na smalcu. Ułożyć ciasno w garnku. Delikanie podlać wodą. Przyprawić.

Na pozostałym ze smażenia tłuszczu przyrumienić pokrojoną cebulę, dodać do duszących się zrazów. Wrzucić startą na tarce marchewkę, selera, i pokrojonego pora. Mięso dusić, aż będzie miękkie. Podawać z pyzami drożdżowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski