Składniki:
- 500 g udźca
- 50 g wędzonej słoniny
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- otarta skórka cytryny
- łyżeczka mąki
- mały kieliszek madery
- łyżeczka sosu worchester
- 2 łyżki rosołu
- szklanka mleka
Przygotowanie:
Umyte i wyżyłowane mięso włożyć do garnka. Zalać mlekiem i zostawić najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu. Mięso musi skruszeć. Wyjąć. Osuszyć. Pokroić na małe zraziki (plastry). Lekko rozbić. Naszpikować paskami słoniny, doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny. Zostawić na godzinę.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Zraziki oprószyć mąką, obsmażyć z obu stron najlepiej na maśle. Następnie ułożyć w rondelku lekko skrapiając wodą i dusić. Na roztopionym maśle zrobić zasmażkę z mąki, dodać rosół, wino i sos worchester. Zagotować mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
Polać zrazy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?