Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa cebulowa dobra na jesień

Elżbieta Podolska
Nadchodzi czas zup – ciepłych, pożywnych i smakowitych. Ich gotowanie to sztuka, ale można się tego nauczyć także podczas warsztatów organizowanych przez Akademię Kulinarnego Poznania, podczas których uczą najlepsi poznańscy szefowie kuchni. Szef kuchni Le Palais du Jardin, Michał Stężelski uczył nie tylko jak zrobić doskonale steki, ale także świetną francuska zupę cebulową. W sam raz na tę porę roku.

Zupa cebulowa

Składniki:

  1. 300 g cebuli
  2. 50 g masła
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 100 ml białego wina
  5. 20 g (2 i pół łyżki) mąki
  6. 300 ml bulionu
  7. 2 kromki grzanki z bagietki
  8. garść tartego Gruyere
  9. liść laurowy i tymianek

Przygotowanie:

Cebule obrać , pokroić w cienkie piórka. Zeszklić na maśle na patelni.

Kiedy będzie miała karmelowy kolor, oprószyć mąką i wymieszać.

Według Michała Stężelskiego, szefa kuchni Le Palais du Jardin to bardzo ważny moment, bo nie można zapomnieć, o zasmażeniu mąki z cebulą. Z dwóch powodów ciemnieje jeszcze bardziej, nabiera słodyczy i zagęszcza zupę naturalnie. Dodanie mąki później tworząc zaklepkę nie daje tego efektu.

Cebule trzeba cały czas mieszać, inaczej się przypali.

Stopniowo należy dolewać wino. Kiedy odparuje wszystko przełożyć do garnka i dolać bulion. Doprawić solą i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Opiec kromki bagietki.

Zupa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.

Kiedy ją osiągnie należy wlać ją do żaroodpornych miseczek.

Na wierzchu ułożyć po dwie kromki bagietki, posypać serem i zapiec w piekarniku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski