Zupa chrzanowa nowość na naszym stole. Przepis

ELKAZaktualizowano 
DKK
Jaja z majonezem, żurek i mazurek - tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić? - O wielkanocnej chrzanicy słów kilka.

Zupa chrzanowa jest łatwa w przygotowaniu. Przyrządza się ją jak większość zup. Krok po kroku gotujemy zatem: mięso, warzywa, zioła, dodajemy podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawiamy chrzanem. To właśnie tarty chrzan nadaje zupie intensywny, wyrazisty smak i sprawia, że kremowa chrzanica co raz częściej staje się poważnym konkurentem dla żuru czy barszczu.

- Chociaż wszystkie te potrawy mają korzenie w kuchni staropolskiej, zupa chrzanowa jest w Polsce zdecydowanie najmniej popularna. A szkoda - mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. - To prosta i szybka potrawa, która swym aromatem pysznie wprowadzi nas w długo wyczekiwany, radosny czas świąt - dodaje Robert Muzyczka.

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady - korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. We Francji jest nawet oficjalnie zarejestrowanym lekiem i suplementem diety stosowanym w celu utrzymania smukłej sylwetki.

Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno - bardziej zapadającymi w pamięć.

Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Po kilku łyżkach wyrazistej w smaku, aromatycznej chrzanicy, na usta, podobnie jak w wierszu Brzechwy, będą nam się cisnąć słowa:
Panie chrzanie, niech pan przestaje, bo trudno będzie nam wstać od świątecznego stołu.

Zupa chrzanowa według przepisu Roberta Muzyczki, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

SKŁADNIKI:

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

½ KG kości wędzonych od schabu
1 średnia marchew
½ średniej selery
2,5 litra wody
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
1 mały słoiczek chrzanu
300 ml śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
½ kg białej kiełbasy surowej
jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.

Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć.

Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką.

Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.

Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy.

Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem.

Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Materiał oryginalny: Zupa chrzanowa nowość na naszym stole. Przepis - Głos Wielkopolski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3