Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa dyniowa z makaronem

Anastazja Bezduszna
Międzybrodzki Makaron
Dynia bogata jest w minerały i witaminy, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. Z początkiem października rozpoczął się sezon na to pomarańczowe warzywo, dlatego też proponujemy zupę z dyni z makaronem.

Składniki:

  • makaron nitki,
  • ok. 1, 5 kg dyni,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka kaparów z zalewy,
  • 1 łyżeczka płatków chilli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • woda,
  • sól

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Całość podlewamy wodą, tak by przykryła dynię. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, aby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy. Podajemy z makaronem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski