18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Zupa jest dobra na wszystko

Elżbieta Podolska
Są zupy, które gotuje się kilka dni, ale też i takie, które powstają w  kwadrans
Są zupy, które gotuje się kilka dni, ale też i takie, które powstają w kwadrans ARKADIUSZ LAWRYWIANIEC/POLSKAPRESSE
Są tacy, którzy bez nich żyć nie mogą. Obiad liczy się tylko wtedy, kiedy rozpoczyna się zupą. Na świecie i w Polsce to naprawdę liczna grupa. Dzieli się na tych, którzy kochają te bardziej pożywne, gęste, i takich, którzy wolą delikatne do picia. Różnią się między sobą nawet tym, że jedni wolą nieomal wrzątek, a inni zaledwie lekko ciepłe...

Istnieje hipoteza, według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Wskazuje na to odnalezienie szkieletu praczłowieka z tego gatunku, który wiele lat przed śmiercią stracił wszystkie zęby i nie umarł z głodu.

Są dobre zarówno kiedy mróz na dworze, kiedy jesteśmy chorzy czy mamy chandrę, ale też wykwintne mogą być rarytasem podczas każdego przyjęcia. Latem można jeść te na zimno: chłodniki i zupy owocowe.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Są tysiące przepisów: jeden lepszy od drugiego. Są zupy, które gotuje się przez wiele dni, ale też i takie, że zajmie nam to kwadrans. Nie licząc oczywiście tych w proszku, które wystarczy zalać wrzątkiem. Jeszcze do niedawna gospodynię domową oceniało się po tym, jakie zupy potrafi ugotować. W Polsce takim miernikiem jest żur lub grochówka.

Co ciekawe, podobno można je zrobić praktycznie ze wszystkiego i jednocześnie z niczego, jak słynna zupa na gwoździu albo wielkopolska zupa ślepe ryby. Wystarczy odrobina cierpliwości, pomysłowości, by każdy potrafił przygotować smakowitą zupę.
To także jeden z najprostszych obiadów. Wystarczy przygotować wywar na mięsie, które następnie można pokroić do zupy, do tego ziemniaki, jak to jest np. w kwaśnicy czy krupniku, i posiłek w jednym garnku gotowy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie