Składniki:
- 400 gram papryka czerwona
- 1 duży ziemniak
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła najlepiej klarowanego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy białej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego jabłkowego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- 1/2 litra wody (może być do 3/4 litra wody)
- do dekoracji świeży tymianek lub natka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Papryki (2 duże) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 min. aż skórka zacznie odchodzić, gdy ostygną obrać ze skórki. Jest to żmudna praca, jeśli się komuś nie chce to nie trzeba, wystarczy przed podaniem przetrzeć przez sito.
Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać, rozdrobnić i podsmażyć na maśle (na złoty kolor), dodać cukier, gorczycę białą. Dodać pokrojoną paprykę i lekko poddusić, a następnie zalać wodą. Dodać ziemniaka i gotować do miękkości około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym jabłkowym, rozgniecionym czosnkiem.
Zupę przetrzeć za pomocą blendera. Jeśli papryka była nie obrana przetrzeć przez sito. Podawać z zielonymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?