Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa pomidorowa - przepisy: krem, z ryżem, chłodnik z pomidorów i gazpacho

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Zupa krem z pomidorów jest lubiana przez wiele polaków. Własny przepis na taką zupę pomidorową ma każda gospodyni domu. Jedni robią ją na wywarze mięsnym inni podają z ryżem.
Zupa krem z pomidorów jest lubiana przez wiele polaków. Własny przepis na taką zupę pomidorową ma każda gospodyni domu. Jedni robią ją na wywarze mięsnym inni podają z ryżem. 123rf
Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. Pomidor pełen słońca i witamin - może stanowić główny składnik dania. W wersji krem zupa z pomidorów będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia. Na lato też proponujemy dwie wersji chłodnika pomidorowego.

Przepis na chłodnik pomidorowo-fasolowy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 puszki fasoli białej ( np. Happy Frucht)
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania chłodnika pomidorowo-fasołowego
Pomidory myjemy i parzymy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy. Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką i lekko podduszamy. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.

Przeczytaj też: Przepis na leczo z cukinii. Jak zrobić? Leczo z cukinią w wersji bez mięsa i na zimę do słoików.

Przepis na krem paprykowo-pomidorowy

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • parmezan
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju (np. Rapso) + do skropienia grzanek
  • pieprz zielony (np. Beach Flower)
  • pieczywo na grzanki
  • sól, pieprz
  • pietruszka lub bazylia (świeże)

Sposób przygotowania zupy krem pomidorowej
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Często mieszamy, aż do czasu ich zeszklenia. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy na patelnię i całość, często mieszając, smażymy około 5 minut. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy kilka minut. Przy użyciu blendera miksujemy zawartość garnka na krem, doprawiamy do smaku i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury. Kromki chleba lekko opiekamy, skrapiamy olejem, posypujemy parmezanem oraz pieprzem zielonym. Zupę nalewamy do talerzy i zdobimy według własnego gustu. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Sprawdź też:

Przepis na klasyczną pomidorową

Składniki:

  • 1 kg pomidorów miękkich
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna
  • ćwiartka kurczaka
  • pieprz i sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 200 g ryżu białego (np. Britta)
  • 1,5 litra wody
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania zupy pomidorowej:
Do gotującej się wody wkładamy ćwiartkę kurczaka, włoszczyznę i przyprawy. Następnie dodajemy koncentrat, pokrojone na drobne kawałki pomidory, marchewkę. Gotujemy przez około 30 minut. Podajemy z ryżem białym ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Na koniec udekorujemy garścią natki pietruszki.

Sprawdź też:

Przepis na gazpacho

Składniki:

  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • pączek pietruszki,
  • 1 kromka chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania zupy gazpacho:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy. Chleb moczymy w wodzie. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, razem z odciśniętym chlebem, octem i oliwą z oliwek miksujemy.

Dodajemy do puree odłożone pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Dekorujemy bazylią, można też dodać gotowaną fasolkę szparagową.

Zobacz też:

Pomarańcze zawierają 50 mg witaminy C w 100 g owoców. To dużo, ale są owoce i warzywa, które mają jej znacznie więcej. Zobacz jakie ---->

Pomarańcza ma dużo witaminy C? Te warzywa i owoce mają jej j...

Sprawdź też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski