Przepis na chłodnik pomidorowo-fasolowy
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 puszki fasoli białej ( np. Happy Frucht)
- 2 duże papryki czerwone
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania chłodnika pomidorowo-fasołowego
Pomidory myjemy i parzymy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy. Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką i lekko podduszamy. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.
Przeczytaj też: Przepis na leczo z cukinii. Jak zrobić? Leczo z cukinią w wersji bez mięsa i na zimę do słoików.
Przepis na krem paprykowo-pomidorowy
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów pokrojonych
- parmezan
- 2 średnie cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju (np. Rapso) + do skropienia grzanek
- pieprz zielony (np. Beach Flower)
- pieczywo na grzanki
- sól, pieprz
- pietruszka lub bazylia (świeże)
Sposób przygotowania zupy krem pomidorowej
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Często mieszamy, aż do czasu ich zeszklenia. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy na patelnię i całość, często mieszając, smażymy około 5 minut. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy kilka minut. Przy użyciu blendera miksujemy zawartość garnka na krem, doprawiamy do smaku i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury. Kromki chleba lekko opiekamy, skrapiamy olejem, posypujemy parmezanem oraz pieprzem zielonym. Zupę nalewamy do talerzy i zdobimy według własnego gustu. Podajemy z ciepłymi grzankami.
Sprawdź też:
Przepis na klasyczną pomidorową
Składniki:
- 1 kg pomidorów miękkich
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- włoszczyzna
- ćwiartka kurczaka
- pieprz i sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 200 g ryżu białego (np. Britta)
- 1,5 litra wody
- natka pietruszki
Sposób przygotowania zupy pomidorowej:
Do gotującej się wody wkładamy ćwiartkę kurczaka, włoszczyznę i przyprawy. Następnie dodajemy koncentrat, pokrojone na drobne kawałki pomidory, marchewkę. Gotujemy przez około 30 minut. Podajemy z ryżem białym ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Na koniec udekorujemy garścią natki pietruszki.
Sprawdź też:
Przepis na gazpacho
Składniki:
- 5 dojrzałych pomidorów,
- 2 czerwone papryki,
- 1 duża cebula,
- pączek pietruszki,
- 1 kromka chleba,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu winnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania zupy gazpacho:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy. Chleb moczymy w wodzie. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, razem z odciśniętym chlebem, octem i oliwą z oliwek miksujemy.
Dodajemy do puree odłożone pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Dekorujemy bazylią, można też dodać gotowaną fasolkę szparagową.
Zobacz też:
Sprawdź też:
Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?