Zupa pomidorowa - przepisy: krem, z ryżem, chłodnik z pomidorów i gazpacho

Anastazja BezdusznaZaktualizowano 
Zupa krem z pomidorów jest lubiana przez wiele polaków. Własny przepis na taką zupę pomidorową ma każda gospodyni domu. Jedni robią ją na wywarze mięsnym inni podają z ryżem. 123rf
Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. Pomidor pełen słońca i witamin - może stanowić główny składnik dania. W wersji krem zupa z pomidorów będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia. Na lato też proponujemy dwie wersji chłodnika pomidorowego.

Przepis na chłodnik pomidorowo-fasolowy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 puszki fasoli białej ( np. Happy Frucht)
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania chłodnika pomidorowo-fasołowego
Pomidory myjemy i parzymy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy. Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką i lekko podduszamy. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.

Przeczytaj też: Przepis na leczo z cukinii. Jak zrobić? Leczo z cukinią w wersji bez mięsa i na zimę do słoików.

Przepis na krem paprykowo-pomidorowy

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • parmezan
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju (np. Rapso) + do skropienia grzanek
  • pieprz zielony (np. Beach Flower)
  • pieczywo na grzanki
  • sól, pieprz
  • pietruszka lub bazylia (świeże)

Sposób przygotowania zupy krem pomidorowej
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Często mieszamy, aż do czasu ich zeszklenia. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy na patelnię i całość, często mieszając, smażymy około 5 minut. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy kilka minut. Przy użyciu blendera miksujemy zawartość garnka na krem, doprawiamy do smaku i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury. Kromki chleba lekko opiekamy, skrapiamy olejem, posypujemy parmezanem oraz pieprzem zielonym. Zupę nalewamy do talerzy i zdobimy według własnego gustu. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Sprawdź też:

Przepis na klasyczną pomidorową

Składniki:

  • 1 kg pomidorów miękkich
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna
  • ćwiartka kurczaka
  • pieprz i sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 200 g ryżu białego (np. Britta)
  • 1,5 litra wody
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania zupy pomidorowej:
Do gotującej się wody wkładamy ćwiartkę kurczaka, włoszczyznę i przyprawy. Następnie dodajemy koncentrat, pokrojone na drobne kawałki pomidory, marchewkę. Gotujemy przez około 30 minut. Podajemy z ryżem białym ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Na koniec udekorujemy garścią natki pietruszki.

Sprawdź też:

Przepis na gazpacho

Składniki:

  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • pączek pietruszki,
  • 1 kromka chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania zupy gazpacho:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy. Chleb moczymy w wodzie. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, razem z odciśniętym chlebem, octem i oliwą z oliwek miksujemy.

Dodajemy do puree odłożone pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Dekorujemy bazylią, można też dodać gotowaną fasolkę szparagową.

Zobacz też:

Pomarańcza ma dużo witaminy C? Te warzywa i owoce mają jej j...

Sprawdź też:

polecane: FLESZ: Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3