Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa rybna (gmina Miasteczko Krajeńskie)

red
Zupa rybna (gmina Miasteczko Krajeńskie)
Zupa rybna (gmina Miasteczko Krajeńskie) archiwum

Składniki:

  • ryby (szczupak, karp, okoń),
  • papryka (czerwona, zielona, żółta),
  • 2 pory,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • przyprawy (sól, pieprz czarny, lubczyk, pieprz ziołowy lub maggi w płynie, liść laurowy, ziele angielskie - co najmniej 15 kulek).

Sposób przygotowania:
Ryby filetujemy. Pozostałe po filetowaniu głowy i szkielety z płetwami należy włożyć do zimniej wody (z głów usunąć wcześniej skrzela), dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5-2 h.

Ugotowany wywar należy przecedzić przez drobne sito. Do wywaru dodać pokrojone w „zapałkę” warzywa - z wyjątkiem pora, którego kroimy w talarki. Dodać również filetowane ryby pokrojone w paski.

Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub limonki (połowa). Doprawiamy do smaku pieprzem i lubczykiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski