Zamiast fileta z dorsza można użyć innej białej ryby lub połączyć dwa gatunki. Jeżeli ktoś jest smakoszem owoców morza, może dodać krewetki lub małże - radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki
- 1,5 litra wody
- 100 gramów marchwi
- 70 gramów selera
- 2 średnie pomidory
- 500 gramów fileta z dorsza
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mąki
- 50 gramów pora (jasna część)
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- sos sojowy do smaku
- makaron krajanka
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności kroimy marchew oraz seler i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z dorsza należy podzielić na małe cząstki i dołożyć do warzyw. Obie śmietanki łączymy, hartujemy, a następnie wlewamy do zupy. Pokrojonego pomidora razem z porem dokładamy do całego wywaru, a następnie pieprzem i sosem sojowym doprawiamy do smaku. Po dwóch minutach wyłączamy i dodajemy koper. Podajemy z makaronem krajanką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?