Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem

KS
MSM Mońki
Udostępnij:
Na rozgrzewkę po jesiennym chłodzie wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój. Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa dyniowa zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 opakowania kremowego serka topionego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Dynię trzeba przekroić na pół. Usuwamy z niej włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.

Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.

Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut aż dynia będzie miękka. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione, które świetnie zagęszczą konsystencję.

Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
aga
robiłam bardzo dobra delikatna jeśli ktoś nie lubi ostrego
Dodaj ogłoszenie