Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z pieczonej dyni

ELKA
Skoro pysznią się na jesiennych straganach, trzeba z nich czerpać całymi garściami. Dynie.

Składniki:
800 g miąższu dyni
sól morska
2 łyżki oliwy ekstra vergine
1 szklanka mleka
1/3 szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków, obrać ze skóry i usunąć pestki. Pokroić na 2 cm kostkę, oprószyć solą morską, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Upieczoną dynię zmiksować z mlekiem (połowę ilości), sokiem pomarańczowym na kremową masę . W razie potrzeby dodać więcej mleka.

Podgrzać przed podaniem. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem lub z uprażonymi na patelni pestkami dyni i łyżką śmietany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski