Składniki:
800 g miąższu dyni
sól morska
2 łyżki oliwy ekstra vergine
1 szklanka mleka
1/3 szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków, obrać ze skóry i usunąć pestki. Pokroić na 2 cm kostkę, oprószyć solą morską, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Upieczoną dynię zmiksować z mlekiem (połowę ilości), sokiem pomarańczowym na kremową masę . W razie potrzeby dodać więcej mleka.
Podgrzać przed podaniem. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem lub z uprażonymi na patelni pestkami dyni i łyżką śmietany.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?