Zupa z pieczonej dyni

ELKA
Skoro pysznią się na jesiennych straganach, trzeba z nich czerpać całymi garściami. Dynie.

Składniki:
800 g miąższu dyni
sól morska
2 łyżki oliwy ekstra vergine
1 szklanka mleka
1/3 szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków, obrać ze skóry i usunąć pestki. Pokroić na 2 cm kostkę, oprószyć solą morską, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Upieczoną dynię zmiksować z mlekiem (połowę ilości), sokiem pomarańczowym na kremową masę . W razie potrzeby dodać więcej mleka.

Podgrzać przed podaniem. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem lub z uprażonymi na patelni pestkami dyni i łyżką śmietany.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie