Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żurawina w kuchni, czyli jak pokochać Amerykankę?

Elżbieta Podolska
123rf
Żurawina w Polsce jest mało znana i doceniana. Do tej pory przede wszystkim ceniliśmy żurawinę za jej walory zdrowotne. Podobno codzienne zjedzenie choćby odrobiny poprawia naszą kondycję i humor. Dopiero od niedawna przekonali się do niej także mistrzowie kuchni, wyczarowując z żurawiny prawdziwe dzieła sztuki smakowej i wizualnej.

Jak zachęcają szefowie kuchni, między innymi Robert Sowa, autor książek i audycji kulinarnych, warto eksperymetować z żurawiną i odkrywać jej różnorodne walory smakowe. Do czego żurawina może się przydać? Żurawina może być serwowana na owocowo np. w połączeniu z mango, ale też doskonale smakuje z sosem chili. Stanowi świetne uzupełnienie dań pikantnych i słodko-kwaśnych. Po prostu pasuje do wszystkiego: mięs, ryb, nawet do masła musztarodowo-żurawinowego. Pomidory faszerowane żurawiną - pychota, deser z czerwonymi kuleczkami - palec lizać. Wystarczy próbować!

Duże, czerwone i aromatyczne - oto Cranberries - żurawiny amerykańskie. U nas można kupić żurawinę przez cały rok. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, w tym nektar żurawinowy, jagody świeże i suszone. Można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Do pieczenia lub gotowania, jako dodatek do muesli lub sałatek, do dań mięsnych lub makaronu - żurawiny nadają kwaskowaty owocowy smak różnym potrawom przez cały rok.

Nie są jeszcze rozpowszechnione w naszej kuchni, więc przygotowując przyjęcie, możemy zaskoczyć gości podając im owoce rośliny, która odkrywcom sprzed wieków skojarzyła się z kiwającymi głowami żurawiami i stąd jej nazwa. Co ważne nie musimy czekać do jesieni na zbiory, możemy wykorzystywać żurawinę suszoną i żeby ją nieco ożywić, trzeba po prostu zamoczyć ją w soku żurawinowym (do dostania w sklepach spożywczych, ale też i w zielarniach) albo w naszym polskim wspaniałym soku jabłkowym.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Żurawina jest też znakomita przy tworzeniu sosów np. do grillowanych potraw. Ożywią też talerz, kiedy udekorujemy nimi potrawę.

Przepisy z żurawiną:

Sos tatarski z żurawiną i smażony ser camembert

Składniki (dla 4 osób):

Na sos:
200 g majonezu do sałatek
1 łyżka słodkiej musztardy
1 łyżka sosu chili "słodko-kwaśnego"
25 g kalifornijskich orzechów włoskich
60 g suszonych żurawin amerykańskich
2 korniszony
sól, pieprz
pół opakowania rzeżuchy

Na ser: 1 jajko
250 g sera camembert (przekrojone na pół okrągłe kawałki camemberta, nie za bardzo dojrzałego) 100 g tartej bułki
tłuszcz do smażenia frytek

Przygotowanie:

Wymieszać majonez z musztardą i sosem chili. Posiekać orzechy i prażyć przez chwilę. Żurawiny drobno posiekać. Korniszony pokroić w drobną kostkę. Orzechy, żurawiny i korniszony dodać do majonezu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rzeżuchę ściąć i dodać do sosu. Jajko ubić. Camembert obtoczyć najpierw w jajku, potem w tartej bułce. Tłuszcz do frytek rozgrzać do temperatury 175 stopni. Usmażyć na nim ser camembert na złotobrązowy kolor. Podawać od razu z sosem tatarskim z żurawiną.
Słodki pucharek jogurtowy z żurawiną

Składniki (dla 4 osób):

300 g malin (świeżych lub mrożonych)
250 ml maślanki
500 g chudego jogurtu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny z uprawy organicznej
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki brązowego cukru
100 g suszonych żurawin amerykańskich
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
1 łyżeczka oleju
mięta lub melisa do przybrania

Przygotowanie:

Maliny przetrzeć przez sito. Wymieszać z maślanką, jogurtem, skórką z cytryny, cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru. Dodać ok. 2/3 żurawin. Mieszankę dobrze schłodzić. Orzechy posiekać i uprażyć na małej patelni na rozgrzanym oleju. Orzechy, pozostałą część cukru i resztę żurawin wymieszać. Mieszanką posypać chłodnik. Udekorować miętą lub melisą.

Słodki suflet z klusek i cranberries z sosem

Składniki (dla 4 osób):

Na kluski:
350 ml mleka
20 g masła
150 g kaszy manny
jajko
50 g cukru
starta skórka z połówki cytryny z uprawy organicznej
2 łyżki chudego twarogu
50 g suszonych żurawin
sól
30 g orzechów włoskich
40 g bułki tartej
2 łyżki masła
tłuszcz do smarowania formy.

Na sos:

1 puszka (240 g) moreli
250 ml soku z żurawin amerykańskich
1 łyżka skrobi spożywczej
40 g suszonych żurawin

Przygotowanie:

Mleko zagotować z masłem. Po zdjęciu garnka mieszając wsypać kaszę mannę i z powrotem postawić na ogniu. Mieszankę podgrzewać 1-2 min, stale mieszając. Jajko rozbić i natychmiast dodać do kaszy, stale mieszając. Dodać cukier, skórkę z cytryny, twaróg i żurawiny. Odstawić na 30 min do napęcznienia. Zwilżonymi dłońmi formować z masy kluski wielkości moreli. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. Kluski wyjąć i odłożyć do odcieknięcia. Formę do sufletów wysmarować tłuszczem, ułożyć w niej kluski. Orzechy posiekać, wy-mieszać z bułką tartą i posypać kluski. Na to ułożyć masło po-krojone w wiórki. Zapiekać we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. 20-25 min. Morele odsączyć na sitku i pokroić na małe kawałki. Sok z żurawin zagotować. Skrobię rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Wymieszać z sokiem i zagotować raz. Dodać morele i żurawiny.
Pieczeń marynowana z żurawiną

Składniki (dla 4 osób):

1 marchew
2 cebule
250 ml octu z czerwonego wina
500 ml wody
2 listki laurowe
2 goździki
1 łyżka nasion gorczycy
2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 kg wołowiny do duszenia (np. ogonówki)
2 łyżki oleju
1 szklanka (400 ml) wywaru mięsnego (lub bulionu instant)
sól, pieprz, szczypta cukru
5 łyżek ciemnego zagęszczacza do sosu
40 g orzechów włoskich
80 g suszonych żurawin amerykańskich

Przygotowanie:

Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Zagotować ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchwią i cebulą. Od-stawić do ostygnięcia. Mięso wraz z marynatą umieścić w torebce do zamrażania, dobrze ją zamknąć i marynować w lodówce przez 2-3 dni, obracając co jakiś czas. Wyjąć mięso z marynaty, przecedzić przez sito, odmierzając 500 ml. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondlu do duszenia rozgrzać olej. Przesmażyć na nim mięso z każdej strony. Dolać marynatę i wywar mięsny. Dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać zagęszczacz, gotować sos na małym ogniu przez 3 minuty. Orzechy posiekać i prażyć przez chwilę. Do sosu dodać orzechy i żurawiny, ponownie doprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem z kluskami ziemniaczanymi.

Serowe muffinki z cranberries

Składniki (na 12 sztuk):
pół pora
40 g orzechów włoskich
2 jajka
80 ml oleju
125 ml mleka
200 g koziego twarogu
sól, pieprz
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g suszonych żurawin amerykańskich
por do dekoracji według uznania

Przygotowanie:

Pora oczyścić, opłukać, bardzo drobno pokroić. Orzechy posiekać. Wymieszać jajka z olejem, mlekiem i twarogiem kozim. Przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko dodać mieszankę z kozim serem. Dodać pora, orzechy i żurawiny. Foremki na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2-3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 25-30 minut. Udekorować porem według uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski