Żurek a barszcz biały. Czym się różnią? Zakwas ma znaczenie! Jak przygotować wielkanocne zupy? Żur żeniaty na liście produktów tradycyjnych

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Obowiązkowe dodatki to przyprawy, chrzan oraz dorzucone na koniec jajko na twardo. Dania mogą być podane w chlebku, co zwiększa walory estetyczne.
Obowiązkowe dodatki to przyprawy, chrzan oraz dorzucone na koniec jajko na twardo. Dania mogą być podane w chlebku, co zwiększa walory estetyczne. 123rf/baloon111
Żurek i barszcz biały. Na pierwszy rzut oka podobne, jednak różnią się składem i konsystencją. Podawane jako główne dania wielkanocne, często z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Jak łatwo rozpoznać obie zupy? Podpowiadamy.

Spis treści

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. W niejednej kuchni zapanuje kulinarny rozgardiasz, wiele gospodyń z wyprzedzeniem planuje już świąteczne menu. Co najlepiej podać na stole? Nie obejdzie się bez jaj, mięs i zup. Jak wygląda przygotowanie żurku, a jak barszczu białego?

Po pierwsze zakwas. Zobacz, jaki wybrać na żur, jaki na barszcz biały

Podstawową różnicę między żurkiem a barszczem białym stanowi użycie zakwasu. W pierwszym przypadku zupę gotujemy na bazie zakwasu żytniego, w drugim na bazie zakwasu pszennego. Finalnie ma to wpływ na kolor wywaru.

Do przygotowania zakwasu trzeba mieć cierpliwość i najlepiej zabrać się za to kilka dni przed Wielkanocą. Wybieramy odpowiednią mąkę, wsypujemy ją do słoika, zalewamy wodą (w proporcji pół litra na szklankę mąki), dodajemy przyprawy. Gospodynie często stawiają na ziele angielskie, czosnek i liść laurowy. Gotowa zaprawa posłuży jako baza do zup.

Po drugie konsystencja. Czym różni się żurek od barszczu białego?

Żurek zazwyczaj jest bardziej gęsty niż barszcz. Pierwotnie funkcjonował jako żur, żurkiem określano lżejszą wersję. Dodaje się do niego kiełbasę lub wędzonkę, a kolor jest intensywnie szary. W niektórych regionach kraju podaje się go z ziemniakami. Barszcz biały jest z kolei lżejszy, może być na samej białej kiełbasie. Obowiązkowe dodatki to przyprawy, chrzan oraz dorzucone na koniec jajko na twardo. Dania mogą być podane w okrągłym chlebku, co zwiększa walory estetyczne.

Lista produktów tradycyjnych. Znajdziesz na niej żurki i barszcze

Obie zupy na dobre zakorzeniły się w polskiej tradycji, żur najczęściej gotuje się na Śląsku. W zależności od regionu istnieją modyfikacje potraw. Część wyrobów, w tym także żurów i barszczyków, widnieje na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Wśród nich są. m.in. żur żeniaty, żur kujawski, żur z ziołami, karczmiski barszcz biały i barszcz biały na króliku po tokarsku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie