18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Żurek na Wielkanoc. Zobacz przepis na najlepszy żurek wielkanocny!

Anastazja Bezduszna
Żurek na Wielkanoc. Przepis na najlepszy żurek wielkanocny!
Żurek na Wielkanoc. Przepis na najlepszy żurek wielkanocny! 123rf
Żurek na Wielkanoc, przepis na żurek wielkanocny. Wielkanocne potrawy, choć różnią się między regionami Polski, to zawsze łączy jajko. Bez niego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Drugim ważnym elementem typowym dla polskiej kuchni wielkanocnej jest żurek, który też gotujemy z jajkiem.

Zobacz też: Śniadanie wielkanocne [Wielkanoc PRZEPISY, POTRAWY, MENU]

Żurek na Wielkanoc: Przepis na najlepszy żurek wielkanocny

Składniki:

  • 100 g boczku lub kiełbasy (może być biała kiełbasa surowa),
  • 1 butelka zakwasu z mąki żytniej,
  • 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny),
  • 1 listek laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 grzybek suszony,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz i cukier

Sposób przygotowania:
Chudy boczek lub kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Białą kiełbasę należy włożyć do gotującej się zupy. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek lub kiełbasę. Kroimy w kostkę surowe ziemniaki i razem z suszonym grzybkiem dodajemy do bulionu. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu, sok z cytryny i cukier. Całość mieszamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do misek wykładamy jajka, (dodajemy, jeśli mamy ugotowaną białą kiełbasę). Wlewamy do misek żur. Zupę można również zaprawić dwiema łyżkami śmietany i posypać świeżymi ziołami.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3