Żurek świąteczny. Sprawdzony przepis na domowy żurek
Żurek świąteczny - składniki:
- 150 g boczku wędzonego
- 250 g białej kiełbasy
- ok. pół szklanki żuru
- 4 jajka na twardo
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego oraz własnoręcznie przygotowana mieszanka z suszonego czosnku i cebuli, majeranku, liścia laurowego, pasternaku i marchewki.
Żurek świąteczny - sposób przygotowania:
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l zimnej wody. Kiedy się zagotuje, wlewamy żur z butelki. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szklanki wody i powoli dodajemy do żurku, ciągle mieszając. Dodajemy przyprawę do żurku i zagotowujemy. Podajemy z jajkiem na twardo.
Misterium na poznańskiej Cytadeli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?