Żurek świąteczny. Sprawdzony przepis na domowy żurek

AB
Żurek świąteczny. Sprawdzony przepis na domowy żurek
Żurek świąteczny. Sprawdzony przepis na domowy żurek 123rf
Udostępnij:
Zupy świąteczne są niezwykle pożywne i zawierają dużo mięsa. Prawie zawsze podawane są z jajkiem. Mamy dla Was przepis na żurek świąteczny. Zapewniamy, że to sprawdzony przepis na domowy żurek.

Żurek świąteczny. Sprawdzony przepis na domowy żurek

Żurek świąteczny - składniki:

  • 150 g boczku wędzonego
  • 250 g białej kiełbasy
  • ok. pół szklanki żuru
  • 4 jajka na twardo
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego oraz własnoręcznie przygotowana mieszanka z suszonego czosnku i cebuli, majeranku, liścia laurowego, pasternaku i marchewki.

Żurek świąteczny - sposób przygotowania:
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l zimnej wody. Kiedy się zagotuje, wlewamy żur z butelki. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szklanki wody i powoli dodajemy do żurku, ciągle mieszając. Dodajemy przyprawę do żurku i zagotowujemy. Podajemy z jajkiem na twardo.

Misterium na poznańskiej Cytadeli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
amaretto
A ja zawsze robię żurek za koncentracie żurek krakus, za każdym razem wychodzi pyszny, jak domowy.
T
Tomek
Dziś zrobiłem według przepisu choć prz gotowaniu kiełbasy i boczku dodałem od razu małą przeciętą w pół cebulę , i pół opakowania barszczu białego zamiast calego. Ogólnie żurek wyszedł swietny. Polecam
Więcej informacji na stronie głównej Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie