Jak znana restauratorka gotuje żurek i piecze babkę?
Wielkanocne przepisy Magdy Gessler
Żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, a na deser – obowiązkowo babka drożdżowa – bez tych wielkanocnych kulinarnych klasyków nie sposób wyobrazić sobie świąt. Jak sprawić, by te tradycyjne, niewyszukane dania na naszych stołach nabrały wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku i zapachu?
Można wzorować się na mistrzach i szefach kuchni. Od lat Magda Gessler pokazuje nam, jak gotować, serwować i cieszyć się jedzeniem. Czerpanie przyjemności z delektowania się przysmakami i dzielenie się radością przy wielkanocnym stole to przepis na udane rodzinne spotkania. Ale najpierw trzeba te przysmaki przygotować. I tą wiedzą Magda Gessler też chętnie już niejednokrotnie dzieliła się z fanami. Restauratorka podkreśla i dba zawsze, aby nawet najprostsze danie było jak najlepszej jakości. Dlatego tak ważne jest wybieranie dobrych, świeżych produktów, z których przygotowujemy potrawy. Warto zainspirować się i spróbować swoich sił.
Żurek wielkanocny Magdy Gessler - PRZEPIS
Składniki:
- 350 g mąki razowej
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 4 jajka
- 300 g białej kiełbasy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
Sposób przygotowania:
Jeśli czas na to pozwala, zaczynamy od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą wodę. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy i obwiązujemy gazą. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie mieszamy. Po 3 dniach przerzedzamy zakwas.
Rozpuszczamy łyżkę masła, grzyby kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Zalewamy bulionem i gotujemy do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną.
Dodajemy zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę parzymy przez ok. 20 minut. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
Do każdej porcji żurku dodajemy kiełbasę i jajka. Posypujemy posiekaną natką świeżej pietruszki.
Baba wielkanocna drożdżowa od Magdy Gessler
Składniki na ciasto drożdżowe:
- •mleko 3,2%
- •15 g drożdży
- •135 g cukru
- • 600 g mąki
- •135 g masła
- •35 g smalcu
- •7 jajek
- •szczypta soli
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko i rozkruszone drożdże. Dodajemy niewielką ilość cukru, ok. 70 g. Do podgrzanej masy dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej i płynnej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym podgrzewamy 7 jajek z pozostałością cukru. W drugim rozpuszczamy masło i smalec. Po 30 minutach dodajemy do wyrośniętej masy podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy ciasto, aż masa stanie się jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i smalec i znów zagniatamy ciasto. Posypujemy je mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Dodatki do baby drożdżowej:
- •50 g skórki pomarańczowej
- •50 g masła klarowanego
- •10 g rodzynek
- •10 g płatków migdałowych
- •150 g domowego lukru
- •2 żółtka
- •50 g migdałów
Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodajemy rodzynki, całe migdały, ubite żółtka, skórkę pomarańczową i masło. Ponownie wyrabiamy ciasto z bakaliami i odstawiamy je do wyrośnięcia. Wkładamy gotowe ciasto do formy na babkę i znów odstawiamy, aż będzie zajmować około 80% foremki. Wstawiamy ją do piekarnika na ok. 40 minut i pieczemy w temperaturze ok. 180°C. Kiedy babka wystygnie, smarujemy ją lukrem, a następnie ozdabiamy rodzynkami i migdałami.
Jajka faszerowane od Magdy Gessler
Składniki:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g mrożonych prawdziwków
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- pęczek koperku
- 100 ml śmietanki
- surowe jajko
- 50 g tartej bułki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane na twardo przekrawamy wzdłuż ostrym nożem. Delikatnie wyjmujmey żółtka i białka, tak, aby nie uszkodzić skorupek jajek. Żółtka siekamy. Rozmrażamy grzyby i drobno siekamy, a następnie siekamy cebulę. Podsmażamy warzywa na łyżce oliwy. Na patelnię dodajemy posiekane jajka, koperek i śmietankę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe nadzienie wkładamy do skorupek. Wyrównujemy wierzch jajek łyżką. Następnie smarujemy je z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i układamy na niej panierowane jajka. Smażymy, aż się w całości zarumienią.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?