Żurek wielkanocny czy zupa chrzanowa?
Jedna z podstawowych potraw na wielkanocnym stole. W jednym domach na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną jada się zupę chrzanową, w innych grzybową, w kolejnych barszcz biały, a jeszcze w innych - właśnie żurek.
Myliłby się jednak ten, kto uważa, że istnieje jeden przepis na żurek wielkanocny. Ile domów, tyle tradycji przygotowywania tej świątecznej zupy. Podstawowa różnica dotyczy mięsa, a właściwie kiełbasy i pozostałych dodatków do żuru. Jedni przygotowują wegetariański żurek, do którego każdy z domowników wybiera dodatki ze święconki. W innych domach natomiast wywar przygotowuje się na białej kiełbasie i z nią podaje w talerzach.
Sprawdź, co Ci się przyda
Zakwas na żurek wielkanocny - przepis
Oczywiście zakwas na żurek można kupić w sklepie, ale jeśli chcemy całkowicie samodzielnie przyrządzić domowy żurek wielkanocny, i sam zakwas powinniśmy zrobić od podstaw. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane.
Składniki na zakwas na żurek:
- 0,6 litra wody
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 6 ząbków średniego czosnku
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
Wszystkie składniki umieszczamy w większym słoiku, mieszamy i przykrywamy gazą, podobnie jak zakwas na barszcz czy ogórki małosolne. Odstawiamy go w ciemne, niezbyt chłodne miejsce, i codziennie mieszamy. Po ok. tygodniu będzie gotowy. Wyjmujemy czosnek, liście i ziele angielskie, a słoik umieszczamy w lodówce. Może tak stać ok. 2 tygodni.
Przydatne w kuchni
Przepis na żurek wielkanocny
Gdy mamy już zakwas, można przystąpić do gotowania żurku wielkanocnego. Tutaj wybierzemy wersję wegetariańską, postną bez kiełbasy czy boczku.
Składniki na żurek wielkanocny:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka biała
- pół pora
- kilka łodyg zielonej pietruszki
- kilka łodyg lubczyku
- 1,5 litra wody
- 0,5 litra zakwasu
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól do smaku
Najpierw gotujemy bulion - marchewki, pietruszkę, por kroimy w kostkę, zieloną pietruszkę i lubczyk siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 1,5 godziny i odcedzamy.
Do bulionu dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy przez ok. pół godziny. Dodajemy zakwas i sól do smaku, gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe.
Dodatki do żurku wielkanocnego:
- jajka na twardo
- kawałek kiełbasy
- plasterek szynki
- kromka chleba
- korzeń chrzanu
W niektórych domach żurek wielkanocny podaje się ze święconką. Najczęściej są to powyższe składniki. Jajko, kiełbasy i szynkę kroimy na drobne kawałki nad talerzem. Nożem lub na tarce ścieramy chrzan i całość zalewamy żurkiem wielkanocnym.
Niezbędne wyposażenie kuchni
Szukasz sposobu na tańsze zakupy? Sprawdź dostępne kody rabatowe i promocje w popularnych sklepach i sieciówkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?