MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Spektakl "Moment" ponownie w Centrum Kultury w Świeciu

Spektakl "Moment" ponownie w Centrum Kultury w Świeciu

Kadra rozpoczęła Euro U-17 od porażki. I bez debiutu piłkarza Wisły

Kadra rozpoczęła Euro U-17 od porażki. I bez debiutu piłkarza Wisły

Polecamy

Obrońca Lecha będzie miał bardzo krótki urlop? Jest bliski wyjazdu na Euro

Obrońca Lecha będzie miał bardzo krótki urlop? Jest bliski wyjazdu na Euro

Prace sezonowe 2024. Puk, puk, kontrola? To niekoniecznie urzędnik

Prace sezonowe 2024. Puk, puk, kontrola? To niekoniecznie urzędnik

Publiczna toaleta wzbudza w tobie niepokój? Ta fobia może mieć poważne konsekwencje

GORĄCY TEMAT
Publiczna toaleta wzbudza w tobie niepokój? Ta fobia może mieć poważne konsekwencje