6 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Maślak zwyczajny (Suillus luteus) - jadalny...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/cd/5e/5f12a59a76ddc_o_large.jpg)
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 3.0
Atlas Grzybów 2020 online. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]
Maślak zwyczajny (Suillus luteus) - jadalny
Średnica i kolor: 4-15 cm. może mieć kolor brązowożółty, jasnobrązowy, kasztanowobrązowy, czekoladowobrązowy lub szarobrązowy z szarym lub fioletowym odcieniem.
Pory i rurki: pory i rurki są brązowożółte lub brudnooliwkowożółte. Pory bardzo drobne i wąskie, czasem pokryte białą cieczą. Rurki mają 6-12 mm długości.
Trzon: 3-8 cm długości, 1-2,5 cm grubości. U góry żółtokremowy, na dole żółtobrązowy, równogruby.
Miąższ: biały w kapeluszu (miękki i soczysty) i trzonie (u podstaw może być brązowy). Po przecięciu nie zmienia barwy.
Występuje w lasach mieszanych, lubi tereny piaszczyste.