7 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - jadalny...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b7/7f/5f12a659af405_o_large.jpg)
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 3.0
Atlas Grzybów 2020 online. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]
Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - jadalny
Średnica i kolor: 5-20 cm średnicy, czerwonobrązowy, rdzawobrązowy.
Pory i rurki: Zarówno rurki, jak i pory są na początku białe. Z czasem mogą stać się szare lub żółtawe, po uszkodzeniu brązowieją. Rurki są gęste, zwarte z miąższem.
Trzon: biały, cylindryczny.
Miąższ: koloru białego, zdrewniały przy podstawie.