8 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) - jadalny...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7d/90/5f12a77f419f3_o_large.jpg)
fot. Wikimedia Commons/Heisenberg-pl/CC BY-SA 3.0
Atlas Grzybów 2020 online. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]
Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) - jadalny
Średnica i kolor: 1-7 cm średnicy. Czasem może osiągać nawet 15 cm. Kolor żółty, żółtopomarańczowy.
Listewki: rozwidlone lub łączące się - koloru kapelusza. Zbiegają się na trzon.
Trzon: 3-8 cm wysokości, 1-2,5 grubości. Zwęża się do dołu, barwy kapelusza.
Miąższ: białawy, żółtawy lub jasnożółty. Mięsisty, łagodny smak. U starszych grzybów może być trochę pieprzny.
Tworzy mikoryzę z dębem, sosną, bukiem, świerkiem i grabem.