Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp w galarecie...
fot. 123rf

Boże Narodzenie 2020. Zobacz ciekawe przepisy na karpia, łososia, śledzia i inne ryby, które mogą być daniami wigilijnymi

Karp

Karp w galarecie
karp 1,5 kg, żelatyna 2 łyżki, 2 cebule, seler (200 g), 1 pietruszka, 1 marchew, rodzynki (30 g), cukier 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, sól, pieprz do smaku
Karpia oczyść, pokrój w dzwonki i skrop sokiem z cytryny. Następnie oczyść i obierz cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę, po czym pokrój je w słupki. Na dnie płaskiego naczynia ułóż warstwę warzyw i rybę. Następnie zalej je 1 litrem wody, dodaj odrobinę soli i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut. W tym czasie namocz żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody. Dodaj ją do ryby razem z rodzynkami, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Taka ryba w galarecie może zostać podana w jednym dużym naczyniu albo poporcjowana w miseczkach lub pucharkach.

Karp w migdałach
Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego, czyli Karpia w migdałach polecanego przez znanego szefa kuchni Karola Okrasę:
karp 800 g, wino czerwone wytrawne 160 ml, cukier 10 g, rodzynki 30 g, migdały w płatkach 70 g, 1 jajko, sól, biały pieprz do smaku, oliwa z oliwek 50 ml, śmietanka 30%, słodka 50 ml, masło 60 g, mąka
Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filet kroimy na mniejsze kawałki – każdy na 4. Resztki ryby tniemy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy zimną wodę – tyle, żeby przykryła kawałki ryb. Gotujemy bulion. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (od strony mięsa). Na talerz wbijamy 1 jajo, roztrzepujemy je. Na kolejny talerz wysypujemy niewielką ilość mąki, na następny płatki migdałów. Odrobinę skórki z cytryny (wcześniej umytej i sparzonej) ścieramy na karpia (tylko od strony mięsa), następnie płaty ryby obtaczamy w mące, w jaju i w płatkach migdałów (tylko od strony mięsa). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Płaty karpia kładziemy na patelnię płatkami migdałowymi do dołu. Smażymy z jednej i z drugiej strony na złoty kolor. Obsmażone płaty karpia wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Wyciągniemy go po zrobieniu sosu. Sos: wywar rybny odcedzamy i ponownie przelewamy do garnka, gotujemy w celu zredukowania bulionu do 1/2 objętości. Na patelnię, na której smażyliśmy karpia, wsypujemy cukier i rodzynki. Czekamy, aż cukier zamieni się w złoty karmel. Całość zalewamy winem i mieszamy. Czekamy aż rodzynki zrobią się miękkie. Na patelnię ścieramy jeszcze odrobinę skórki z cytryny. Dolewamy wywar rybny. Na wolnym ogniu redukujemy zawartość patelni (mniej więcej o 1/3). Gdy sos już odparuje, dodajemy śmietanę 30% i zmrożone masło w kawałkach. Sos powinien być zawiesisty, ale lekki.

Karp faszerowany grzybami
śmietanka 12%, karp 1 kg, mrożone borowiki 100 g, pieczarki 200 g, żółtka 2, masło 3 łyżki, masło 3 łyżki, bułka tarta 50 g, oliwa 2 łyzki, sól, pieprz do smaku
Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą. Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą. Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj. Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą. Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance. Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem. (winiary.pl)
Przejdź do następnego slajdu ------>

Zobacz również

Słoneczny piknik w europejskim stylu przyciągnął tłumy na Wyspę Młyńską w Bydgoszczy

NASZ PATRONAT
Słoneczny piknik w europejskim stylu przyciągnął tłumy na Wyspę Młyńską w Bydgoszczy

Potańcówka na zakończenie Pikniku Europejskiego na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy

NASZ PATRONAT
Potańcówka na zakończenie Pikniku Europejskiego na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy

Polecamy

Motocykl zderzył się z rowerem w Wielkopolsce. Trzy osoby ranne

Motocykl zderzył się z rowerem w Wielkopolsce. Trzy osoby ranne

Motocykl zderzył się z rowerem w Wielkopolsce. Trzy osoby ranne

Motocykl zderzył się z rowerem w Wielkopolsce. Trzy osoby ranne

Mistrz Polski z  ''Białą Gwiazdą'': W takich finałach faworyci często przegrywają

Mistrz Polski z ''Białą Gwiazdą'': W takich finałach faworyci często przegrywają