Boże Narodzenie 2020. Zobacz ciekawe przepisy na karpia, łososia, śledzia i inne ryby, które mogą być daniami wigilijnymi
Pstrąg
Pstrąg z imbirem
4 pstrągi, wypatroszone, 1 łyżka tartego imbiru, 6 ząbków czosnku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka świeżej kolendry
Skórę umytych i osuszonych pstrągów nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Pozostałe składniki miksujemy i nacieramy nimi ryby. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Smażymy na patelni grillowej. Podajemy posypane siekaną kolendrą.
Pstrąg z migdałami
4 pstrągi (po ok. 250 g), 1/4 szklanki wywaru warzywnego, sól, biały pieprz, 1 łyżka masła lub margaryny, płatki migdałowe
Ryby sprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Doprawiamy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Polewamy wywarem i wstawiamy na 15 minut pod przykryciem do piekarnika na-grzanego do 200 stopni. Po upływie czasu smarujemy ryby masłem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Przejdź do następnego slajdu ------>