6 z 14
Poprzednie
Następne
Co zrobić, gdy przypalisz bigos albo przesolisz zupę? Są sposoby na kuchenne wpadki - sprawdź, jak uratować dania
Jak pozbyć się nadmiaru tłuszczu w potrawie?
Z zupy, sosu lub gulaszu zbierasz zbędny tłuszcz łyżką? Są lepsze sposoby:
- Połóż na potrawie w garnku duży liść sałaty, który przyciągnie do siebie tłuszcz. Zabierz nasiąknięty liść. W razie potrzeby kładź kolejne liście.
- Wrzuć do garnka 3 kostki lodu, a niebawem zobaczysz jak przyklejają się do nich grudki tłuszczu. Wyjmij kostki zanim się roztopią i kontynuuj gotowanie.
- Wlej do bulgoczącej zupy surowe białko jajka. Pozostaw je na kilka minut, gotując się, białko wchłonie tłuszcz. Potem wyjmij ścięte białko łyżką cedzakową i wyrzuć.
Zobacz pozostałe sposoby na ratowanie kuchennych katastrof --->