Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Danie serwowane nie tylko w szkolnych stołówkach, ale też...
fot. romrodinka/123rf

Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy

Zupa owocowa

Danie serwowane nie tylko w szkolnych stołówkach, ale też przez ukochane babcie. Idealny posiłek w upalne letnie południe. Przygotowywana z sezonowych owoców ma różne oblicza – może być truskawkowa, wiśniowa albo wieloowocowa. Smakuje tak samo dobrze podawana na ciepło, jak i schłodzona.

Przygotowanie: Kilogram sezonowych owoców (mogą być mrożone) – umytych i wydrylowanych, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie przecieramy owoce przez sito, łącząc z płynem, który już mamy w garnku. Zaprawiamy jedną płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z drobnym makaronem i śmietaną.

Zobacz również

Od stycznia musimy budować bardziej energooszczędnie!

Palisz papierosy na balkonie? Sprawdź, co za to grozi

Polecamy

Na zewnątrz 20 stopni, a kaloryfery ciepłe. Co z końcem sezonu grzewczego w Poznaniu?

Na zewnątrz 20 stopni, a kaloryfery ciepłe. Co z końcem sezonu grzewczego w Poznaniu?

Jakie były tematy rozprawek na maturze z polskiego? Sprawdź

Jakie były tematy rozprawek na maturze z polskiego? Sprawdź

Trzy Polki na podium w turnieju Grand Slam w Duszanbe. Igrzyska coraz bliżej!

Trzy Polki na podium w turnieju Grand Slam w Duszanbe. Igrzyska coraz bliżej!