Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Są dotacje na autobusy. 7 gmin podpisało umowy z Funduszu Rozwoju Przewozów

Są dotacje na autobusy. 7 gmin podpisało umowy z Funduszu Rozwoju Przewozów

Chagall w Ustce. Wydarzenie w Muzeum Ziemi Usteckiej

Chagall w Ustce. Wydarzenie w Muzeum Ziemi Usteckiej

Polecamy

Nieznana substancja na drzwiach mieszkania. Na miejscu interweniowali strażacy

AKTUALIZACJA
Nieznana substancja na drzwiach mieszkania. Na miejscu interweniowali strażacy

Lawina w Tatrach tuż przed majówką! Do sieci trafiło wstrząsające nagranie

Lawina w Tatrach tuż przed majówką! Do sieci trafiło wstrząsające nagranie

Wypadek przy kościele w Wielkopolsce. Kobieta trafiła do szpitala

Wypadek przy kościele w Wielkopolsce. Kobieta trafiła do szpitala