Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Melchmus z wetami...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Melchmus z wetami

Historyczna receptura według interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r.

Składniki
1.2 l mleka
0.4 l wina białego wytrawnego
200 g cukru
14 żółtek kurzych
5 limonek
150 ml miodu
50 g pistacji łuskanych
50 g migdałów płatków
cynamon
5 jabłek lub gruszek

Wykonanie
Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do mleka i całość przelewamy do garnka po czym podgrzewamy delikatnie. Następnie dodajemy sok z limonek i nadal podgrzewamy mieszając aż do momentu aż masa zacznie gęstnieć po czym zestawiamy z gazu i dodajemy miód i wylewamy do małych naczyń. Cukier wysypujemy na patelnie i na bardzo wolnym ogniu pozwalamy się skarmelizować po czym zalewamy winem. Następnie dodajemy owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i redukujemy wino aż do powstania syropu. Na zastygnięty melchmus nakładamy owoce, rozdrobnione orzechy i posypujemy całość cynamonem.

Zobacz również

Tomasz Kosobudzki starostą powiatu oleckiego

Tomasz Kosobudzki starostą powiatu oleckiego

Śląskie przystanki pachną truskawkami?! Kampania ALDI

Śląskie przystanki pachną truskawkami?! Kampania ALDI

Polecamy

Na zewnątrz 20 stopni, a kaloryfery ciepłe. Co z końcem sezonu grzewczego w Poznaniu?

Na zewnątrz 20 stopni, a kaloryfery ciepłe. Co z końcem sezonu grzewczego w Poznaniu?

Trzy Polki na podium w turnieju Grand Slam w Duszanbe. Igrzyska coraz bliżej!

Trzy Polki na podium w turnieju Grand Slam w Duszanbe. Igrzyska coraz bliżej!

Ciekawa inicjatywa dla seniorów, czyli kawa dla seniora w Rogoźnie

Ciekawa inicjatywa dla seniorów, czyli kawa dla seniora w Rogoźnie