KUCHNIA WALENTYNKOWA: Pyszne dania i romantyczne dekoracje [ZDJĘCIA, PRZEPISY NA WALENTYNKI]
Kuchnia na walentynki - PRZEPISY
Sernik na słono z serem żółtym
Składniki:
spód:
150 g herbatników maślanych,
100 g masła
masa serowa:
0,6 kg twarogu półtłustego,
6 jaj,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g sera żółtego,
200 g łososia wędzonego na zimno,
12 jaj przepiórczych,
pęczek koperku,
4 łyżki jogurtu typu greckiego,
¼ łyżeczki soli,
1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego
Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego
Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.
(źródło: msm-monki.pl)