KUCHNIA WALENTYNKOWA: Pyszne dania i romantyczne dekoracje [ZDJĘCIA, PRZEPISY NA WALENTYNKI]
Kuchnia na walentynki - PRZEPISY
Quiche w kształcie serca ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Farsz:
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 żółtko
50 ml śmietanki słodkiej 18%
200 g sera żółtego
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
10 pomidorków koktajlowych
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.
(źródło: msm-monki.pl)