KUCHNIA WALENTYNKOWA: Pyszne dania i romantyczne dekoracje [ZDJĘCIA, PRZEPISY NA WALENTYNKI]
Kuchnia na walentynki - PRZEPISY
Minikanapeczki w kształcie serduszek
Takie kanapeczki można zrobić dosłownie ze wszystkim - na przykład z pysznymi krewetkami lub pasztetem i pomarańczami
Składniki:
3 pomarańcze, 200 g masła, 200 g cukru, żółtka jaj - 4, chleb tostowy (15 kromek)
dobrej jakości pasztet w kawałku - 500 g (lub 15 dużych krewetek)
1 granat
foremka w kształcie serca w dwóch rozmiarach
Pomarańcze sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i z wszystkich wycisnąć sok. W garnuszku umieścić skórkę i sok z wyciśniętych pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając, aż sok zredukuje się do konsystencji syropu. Na garnku z gotującą się wodą postawić szklaną, żaroodporną lub metalową miskę tak, by dno garnka nie dotykało spodu miski. Przelać do niej syrop z pomarańczy, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość gotować, co jakiś czas mieszając na małym ogniu na parze, aż cukier i masło się rozpuszczą i uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie energicznie mieszając dodać żółtka i podgrzewać często mieszając jeszcze przez kilkanaście minut, aż masa zgęstnieje. Masę zdjąć z palnika i wystudzić. Kromki chleba tostowego posmarować wystudzoną pastą i wykroić serca za pomocą większej foremki. Pasztet pokroić na centymetrowe plastry i wykroić z nich serca mniejszą foremką. Ułożyć je na kanapeczkach z pastą pomarańczową, udekorować ziarenkami granatu.
(źródło: dancake.pl)