KUCHNIA WALENTYNKOWA: Pyszne dania i romantyczne dekoracje [ZDJĘCIA, PRZEPISY NA WALENTYNKI]
Kuchnia na walentynki - PRZEPISY
Łosoś a la Romeo
Pamiętajmy, że lepiej ciasto francuskie lekko przepiec, niż go nie dopiec
Składniki:
ok. 75 dag fileta z łososia (bez skóry)
2 paczki gotowego ciasta francuskiego
2 szklanki zieleniny (natki pietruszki, koperku, szczypiorku - z przewagą natki pietruszki)
ewentualnie 1-2 gałązki świeżego estragonu
1 mała pikantna czerwona świeża papryczka
2 jajka, ewentualnie sok z cytryny, sól, pieprz
Filet umyć i osuszyć, sprawdzić, czy gdzieś nie pozostały ości, natrzeć solą i pieprzem (jak ktoś lubi, może natrzeć odrobiną soku z cytryny). Papryczkę oczyścić usuwając gniazda nasienne i ogonek, pokroić w paseczki. Zieleninę dokładnie posiekać i wymieszać z papryczką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie delikatnie rozwinąć na niej porcje ciasta. Na cieście ułożyć rybę, zostawiając z brzegu trochę wolnego miejsca. Na rybie rozłożyć zieleninę, starając się, aby mięso było całkiem przykryte. Jajko lekko ubić i posmarować nim brzegi ciasta. Pozostałą porcję ciasta rozwałkować i przykryć rybę, sklejając starannie brzegi. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem lub naciąć w kilku miejscach, aby podczas pieczenia para mogła swobodnie uchodzić. Posmarować ubitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) przynajmniej na 30 minut.
(Przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)